Renault Arkana je (pričakovan) SUV-kupe za množice

29. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil bo proizveden v Rusiji, kjer bo tudi iskal prve kupce, na vseh trgih pa bo dostopen leta 2019.

Križanci s kupejevsko oblikovano karoserijo so bili vse od prihoda prvih vozil, kot je BMW X6 in podobni bolj kot ne rezervirani za premožnejše kupce. Kljub nekoliko višji ceni, a hkrati manjši uporabnosti (da o količini  prostora v kabini sploh ne govorimo) so se zaradi atraktivne zunanje podobe približali svoji ciljni skupini kupcev, hkrati pa postali nedosegljiva želja številnih, ki si tovrstnih vozil niso mogli privoščiti. A naposled prihaja alternativa tudi zanje.

Eden bolj 'ljudskih' avtomobilskih proizvajalcev Renault je že lep čas dražil z detajli novega športnega terenca segmenta C, pri katerem pa smo tiho sumili, da gre za kupejevsko oblikovanega križanca z imenom Arkana. Ta sum se je še okrepil po objavi zadnje slike avtomobila minuli teden, na kateri je pozorno oko lahko opazilo raven zadek zgornjega roba prtljažnega prostora, poleg tega pa se je zdelo nenavadno, da bi Renault pripravljal novega klasičnega križanca v razredu, kjer je že prisoten.

Brez strahu tudi pred zahtevnim terenom

Renault Arkana je torej prvi kupe-križanec znamke Renault in tudi prvi tovrstni avtomobil, namenjen nekoliko širšemu krogu kupcev, zato je kar nekako pričakovana odločitev francoskega podjetja, da bo novinca ponudil na vseh globalnih trgih. Vseeno pa bo imela tu prednost pred drugimi Rusija, kjer bodo avtomobil proizvajali in ga tudi premierno ponudili kupcem.

Arkana bo s proizvodnih trakov zapeljala predvidoma v začetku leta 2019. Podrobnosti o ceni in tehničnih podatkih (motorizacija in izbira menjalnikov še nista znana, pričakujemo pa lahko podobno ponudbo kot pri modelu Talisman) do nadaljnjega ostajajo skrivnost, je pa Renault razkril, da bo avtomobil opremljen s štirikolesnim pogonom, s katerim naj bi bil sposoben premagovati tudi bolj zahtevne terene.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"