Z elektriko v gozdove

27. 1. 2015
Deli

Zavod za gozdove, krajevna enota Ljubljana, Renault Slovenija, Mestna občina Ljubljana in Center odličnosti nizkoogljičnih tehnologij so predstavili prve izkušnje, ki jih pridobivajo od začetka letošnjega leta z uporabo električnih avtomobilov za gospodarsko rabo – pri opravljanju dela v gozdovih.

Za ta projekt so dejali, da gre sicer za majhen korak, a da je lahko zelo vzpodbuden pri prizadevanjih pri uveljavljanju sodobne alternativne mobilnosti.

Krajevna enota Ljubljana je dobila v uporabo električni Renault Kangoo, za prve izkušnje pa predstavnik ZGS, KO Ljubljana, Rok Havliček pravi, da so zelo spodbudni.

Ob tej novinarski predstavitvi sta priprave na leto 2016, ko bo Ljubljana imela naziv zelena prestolnica Evrope najavila tudi predstavnika MOL, vodja oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Sršen in vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik. Podrobnosti o pripravah sta prihranila za posebno predstavitev, ki jo šele načrtujejo, seveda pa so znane nekatere zaveze, ki jih je morala Ljubljana dati že v svojem kandidacijskem postopku za naziv zelene prestolnice.

Nataša Jazbinšek Sršen je tudi navedla nekatere cilje Ljubljane, ki so si jih že zadali, ne primer prerazporediti mobilnost, tako da bo tretjina vsega prometa potekala prek javnih prevoznih sredstev, tretjina poti bodo Ljubljančani opravili peš ali s kolesi, po letu 2020 pa naj bi po tem načrtu le še tretjina prometa bilo individualnega. V okviru tega je tudi najava, da naj bi MO Ljubljana do istega leta sama ali prek javno-zasebnega partnerstva mesto opremila s kar tisoč električnimi polnilnimi priključki.

Renault