Renault in Nissan prekinjata še eno sodelovanje

26. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Avtomobilska partnerja že dlje časa nista v najboljših odnosih.

Trenja med Renaultom in Nissanom, dvema partnerskima podjetjema, ki ju je združil Carlos Ghosn niso nič novega. Pravzaprav je do njih začelo prihajati že kmalu po aretaciji libanonskega Francoza, pred nekaj leti, vsej odtlej pa je pogosteje mogoče slišati trenja med obema podjetjema, kot pa recimo ideje o možnostih sodelovanja.

Preberite še: Pionir, ki je spremenil razvoj modernih družinskih avtomobilov

Pri Renaultu so tako nedavno napovedali, da bodo z Nissanom prekinili sodelovanju na področju dobave nekaterih komponent za motorje. Konkretno je govora o glavah valjev za bencinske motorje, ki jih je Nissan za Renault izdeloval v britanskem mestu Sunderland, sodelovanje pa bo prekinjeno z letom 2024.

Razlog za konec sodelovanja naj bi bila želja Renaulta po zmanjševanju stroškov proizvodnje, zaradi česar naj bi že našli novega partnerja, ki bo omenjene komponente proizvajal in dobavljal za nižjo ceno. A kot poudarjajo pri Nissanu, napovedana odpoved sodelovanja na podjetje ne bo vplivala pretirano, saj naj bi delo tudi v prihodnje obdržalo vseh 250 delavcev.

Kljub temu pa je Renaultova poteza prišla ob precej neprimernem času, saj so v istem času prekinili sodelovanje tudi z Mercedesom. Nemška avtomobilska znamka se je namreč odločila, da ji Nissan ne bo več dostavljal štirivaljnih motorjev, namenjenih modelom GLE, Sprinter in pa Metris. Gre za motorje, ki so jih izdelovali v ameriškem Tennesseeju in sicer v tovarni, ki je bila postavljena pred komaj osmimi leti, ravno z namenom partnerskega sodelovanja med obema podjetjema.