Renault in Nissan tik pred združitvijo

26. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Renault in Nissan tik pred združitvijo (foto: Renault)
Renault

Renault naj bi predlagal združitev znamk pod eno streho, a hkrati popolno enakopravnost pri odločanju.

Govorice o združevanju avtomobilskih gigantov Nissana in Renaulta očitno še kar ne pojenjajo. Da bo prišlo do združevanja obeh strani, ki sta po zaslugi Carlosa Ghosna in zavezništva Nissan-Renault povezani že vse od leta 1999, se je sicer govorilo že pred letom dni, vse skupaj pa je nato potihnilo po Ghosnovi aretaciji v novembru. Omenjeno priložnost je Nissan takrat sicer hotel izkoristiti za odcepitev in večjo neodvisnost od Renaulta, kar pa se bo verjetno le težko zgodilo.

Zadnji predlog o združevanju obeh strani je Renault Nissanu predlagal v začetku tega meseca, a so ga Japonci zavrnili. Zdaj pa naj bi bil po poročanju tiskovne agencije Reuters na mizi nov predlog, ki predvideva združitev obeh strani v obliki holdinga, pri čemer pa bo vloga obeh podjetij v primeru doseženega sporazuma precej bolj enakopravna.

Spremembe tudi za lastnike obeh znamk

Če bi do sprejetja dogovora prišlo, bi to pomenilo združitev in enakopravnost obeh strani, kar pomeni, da bi imeli obe podjetji v vodstvu enako število direktorjev, sledila pa naj bi delitev delnic. V praksi bi to pomenilo tudi spremembo lastniških deležev posameznih lastnikov podjetij oziroma razpolovitev lastniškega deleža tistih lastnikov, ki imajo delnice le v enem izmed podjetij.

Omenjeni predlog se zdi izmed vseh dosedanjih možnosti najbolj ugoden za Nissan. Uradno sicer takšen predlog še ni bil potrjen, po poročanju japonskega časnika Nikkei pa naj bi ga Renault Nissanu predstavil v naslednjih dneh. Japonska znamka, ki se zadnje dni ukvarja s poslovnimi rezultati, precej slabšimi od pričakovanih navedb, na drugi strani ne komentira.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"