Renault-Nissan deli svojo električno platformo. Razvijajo tudi pametno nogavico!

9. 1. 2017
Deli

Renault-Nissan je sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu izkoristil za predstavitev odprte avtomobilske platforme POM, pri kateri je sodeloval s partnerji OSVehicle, ARM, Pilot in Sensoria, ki bo partnerjem omogočila, da bodo lahko razvijali svoje električne avtomobile in aplikacije zanje.

Platformo so zasnovali na Twiziju, ki so mu odvzeli karoserijske dele in njegovo osnovno platformo ponudili v splošno uporabo zagonskim podjetjem, neodvisnim laboratorijem, zasebnim inovatorjem in raziskovalcem, ki lahko pri izdelavi svojih električnih avtomobilov kopirajo in modificirajo tudi obstoječo programsko opremo.

Partnerji imajo pri projektu različne vloge. OSVehicle strankam pri njihovih prizadevanjih zagotavlja inženirske in oblikovalske storitve in jih združuje v pestro združbo, ki si med seboj izmenjuje zamisli in izkušnje, ARM pa bo pripomogel k zagotavljanju kompatibilnosti odprte arhitekture in softverja s svojimi in drugimi sistemi. V sodelovanju s podjetjem Pilot so raziskali možnosti v poprodaji. Takšen je denimo svetleči se polnilni kabel, ki z intenzivnostjo svetlobe in utripanjem prikazuje intenzivnost polnjenja in ugasne, ko so baterije polne.

Renault-Nissan je v sodelovanju s proizvajalcem pametnih oblačil Sensoria, ki sicer med drugim izdeluje majico s prikazom srčnega utripa, razvil 'občutljivo nogavico', ki bo pripomogla k izboljšanju voznikovega dela s pedali. Nogavica je namreč opremljena s tipali, ki beležijo voznikovo pritiskanje na pedale plina, zavor in sklopke. Ti se posredujejo v aplikacijo, ki jih primerja s podatki o hitrosti, zaviranju in pospeških, vozniku pa omogoči, da na osnovi izsledkov izboljšuje svoje vozniško znanje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"