Renault, Nissan in Dacia: novosti 2014

4. 2. 2014
Deli

Slovenski zastopniki Renaulta, Nissana in Dacie so predstavili lanske rezultate in svoje načrte za letošnje leto.

Pri Renaultu so s svojimi lanskimi prodajnimi rezultati glede na splošno stanje slovenskega avtomobilskega trga zadovoljni. Prodali so 8.237 vozil in tako svoj tržni delež povečali za skoraj odstotno točko in leto končali na prvem mestu. Tudi letos imajo ambiciozne načrte, ob tem najbolj računajo na nedavno predstavljeni osveženi Megane, na sredi leta prihajajoča nova Trafic in Master ter na jeseni prihajajoči novi Twingo, ki ga bodo kmalu začeli izdelovati v novomeškem Revozu (polno proizvodnjo bodo tam dosegli sredi leta). V Revozu so prav zaradi novega (tokrat petvratnega) Twinga tudi začeli zaposlovati, ob njem pa bodo vzporedno izdelovali (in v Renaultu prodajali) tudi sedanji model Twinga.

Tudi pri Daciji so lani napredovali, s prodajo 1.298 vozil so splezali na 15. mesto med znamkami pri nas in dosegli za četrtino boljši tržni delež, pri prodaji pa sta prednjačila Duster in Sandero Stepway, ki so ju skupaj prodali kar tri četrtine vseh vozil te znamke.

Pri Nissanu bodo imeli letos največ novosti. Pred nekaj dnevi predstavljenemu Qashqaiju se bo junija pridružil rahlo prenovljeni Juke, julija novi X-Trail, septembra pa nova kombilimuzina Pulsar, ki smo jo razkrili v prejšnji številki Avto magazina. Lansko leto so v Sloveniji sicer končali na 11. mestu v Sloveniji, s pomočjo omenjenih novosti (in še kupa novih, ki prihajajo v naslednjih letih) pa za letošnje leto načrtujejo prodajo 1.650 vozil (in ohranitev prvega mesta med japonskimi znamkami), do leta 2016 pa vzpon do kar petodstotnega tržnega deleža.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel