Izšel je novi Avto magazin: Tu sta dolgo pričakovana Škoda Kodiaq in Volkswagen Tiguan, preizkusili smo BMW M2 in Ssang Yong Musso Grand. Slovo Renaulta Megana R.S. in še mnogo drugega ...

15. 10. 2023 | Gregor Žvab
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, kaj prinašata nova Škoda Kodiaq in Volkswagen Tiguan, ter pogledali v drobovje Cupre Tavascan in nove, Volkswagnove električne platforme. Na slovenske ceste smo pospremili Toyoto Prius, Mercedes-Benz razred E, Renaulta Clia in Hiundaia Kono ter »prešteli« kitajske znamke v Evropi.

Za vas smo preizkusili kar nekaj avtomobilov. Med drugim so se v naših rokah znašli: Ssang Yong Musso Grand, BMW M2 in Ford Focus ST Track Pack, »poslovili« pa smo se tudi od Fiata 500x ter Renaulta Meganea R.S.

Motociklistični del prinaša test Kawasakija Versys 650 in pa motopis Marka Radmiloviča, v katerem se je podal na najlepše balkanske ceste.

Poleg naštetega pa še veliko zanimivosti iz sveta karavaninga, kolesarstva ter zabavnih tehnologij.

Predstavljamo:

Volkswagen Tiguan - Tretjič. In temeljito!

Do pomladi, ko bo novi Tiguan v salonih, je še daleč. Toda novinca smo si lahko predstavniki sedme sile že ogledali in sedli vanj.

Škoda Kodiaq - Presežki in dobrote

Največji Škodin športni terenec je v podobi nove generacije bolj dinamičen, prostornejši, bolje založen z opremo in dodatki ter premore sodobnejšo tehnologijo. Poleg tega ga lahko odslej poganja priključni hibridni sklop.

Vozili smo:

Hyundai Kona - Drugačna

Hyundai je tudi na slovenske ceste pripeljal povsem novo Kono; model, ki je v svoji prvi izdaji poskrbel za pomenljive nasmeške, predvsem na račun svoje prikupnosti. Nekaj te prikupnosti je v aktualni generaciji izgubila, pridobila pa marsikaj drugega.

Novo v Sloveniji:

Toyota Prius -Hibridni pionir v peto življenjsko obdobje

Zgodba Toyote Prius je stara že 25 let, ko je takrat s prvo generacijo Toyota orala ledino. Od klasičnega hibrida je postala priključni hibrid s spodobnim električnim dometom in precej spremenjenim konceptom.

Poleg Priusa smo na slovenski trg pospremili še prenovljenega Renaulta Clia, Volkswagna Touarega in povsem novi Mercedes-Benz razred E.

Tehnika:

Cupra Tavascan pod drobnogledom - Do kod sežejo meje Volkswagnove električne platforme?

V Martorellu sem si podrobneje ogledal Cuprin Tavascan, ki prihaja na trg prihodnje leto. Kako se primerja s Škodinim Enyaqom in Volkswagnom ID.4, s katerima si deli tehnično osnovo?

Test:

Ssang Yong Musso Grand - Ponovno vstajenje

Poltovornjaki, za katere še vedno najraje uporabljam opisno obliko »odprti terenski dostavniki«, na evropskem avtomobilskem parketu niso med množičnimi kategorijami in glavnina tržne pogače je v rokah uveljavljenih imen. Sem in tja se najde tudi kak »vsiljivec«, ki se skuša vriniti na kakšno izpraznjeno mesto. In prav to so spretno naredili pri južnokorejskem SSangYongu z modelom Musso Grand.

BMW M2 - Boljši avto, slabši M ...

Udobje, napredna tehnologija in prekomerna teža običajno niso dobrodošle lastnosti pri majhnem športnem avtomobilu, bo pa ta zato dobrodošel še v kakšni garaži več.

Poleg omenjenih pa smo preizkusili še Forda Focusa ST Track Pack, MG ZS Luxury, Citroëna ë-C4 X, Fiata 500X in 500X Dolcevita, Nissana X-Trail e-POWER e-4ORCE Tekna+, Renaulta Megana Conquest E-Tech Engineered, Dacio Duster 1.5 Blue dCi 115 4x4, Mercedes-Benz A180 AMG Line, Cupro Born eBoost 77 kWh ter Forda E-Transit.

Reportaža:

Renault Megane R.S. Ultime - Čao, sonček!

Z zadnjim Meganom R.S. in obenem zadnjim Renaultom z oznako R.S. sem preživel enkraten in veselja poln teden. Obljubil sem si, da ne bom pisal žalostinke. A obenem to tudi ni običajen test, in končna ocena se je umaknila trenutku melanholičnosti. Renault Sport in njihova ideja športne kombilimuzine si to zaslužita.

Aktualno:

Kitajske znamke - Ofenziva na trdnjavo Evropa

Dolgo je trajalo, da so si vsi odgovorni končno priznali: evropska avtomobilska industrija je v težavah. Kitajski industrijski mastodont pa se je šele dobro prebudil. Država, ki ima za kakšnih deset milijonov avtomobilov presežka, intenzivno išče nove trge. Okostenela in popustljiva Evropa se zdi kot nalašč za to. Kdo torej prihaja, kdaj in s čim?

Poleg kitajskih znamk pa vam zaupamo tudi, kako si pravilno nastaviti sedenje za volanom.

Moto test:

Kawasaki Versys 650 - Vsestranskost

Osnovni gabariti so mi znani, čeprav na Kawasakijih ne sedim prepogosto. Versys – ime, ki v popačeni angleščini namiguje na večno, a nikoli izpolnjeno iskanje vsestranskega motocikla. Ima večjega brata. Rojen je bil leta 2007 in je eden najbolj priljubljenih potovalnih enduro motociklov na svetu. Skozi leta več izboljšav, izpeljank in seveda tudi nagrad. Med njimi tudi kakšna z naslovom »motocikel leta«!

Motopis:

Trije možje na motorju (da o Balkanu niti ne govorimo)

Potopis z Balkana je najbolj razširjen žanr motociklistične literature. Znotraj žanra na stotine zapisovalcev in potopiscev sporoča, kje so najboljši čevapčiči, kje se poceni spi in katere znamenitosti si je vredno ogledati. Ker se s pravili žanra ni za šaliti, opravimo obvezne like takoj na začetku. Čevapčiči so super, spi se poceni in ceste so luknjasto lepe. Toliko o tem.

Rabljeni avto:

Mercedes-Benz razreda C - Baby Benz

Malo je avtomobilov, ki so bili in so še danes prodajno zelo uspešni, hkrati pa so se v spominu lastnikov zapisali kot najboljši izmed vseh, kar so jih kdaj koli imeli. Poleg tega ta avtomobil letos praznuje jubilejnih 30 let. Pravzaprav 40, če retrovizor usmerim še nekoliko bolj v preteklost. Vsekakor dovolj razlogov, da spoznate nemško avtomobilsko ikono - Baby Benza.

Poleg vsega naštetega smo se podali v svet kompaktnih bivalnih kombijev, preverili, kaj je novega na športnem področju v domačem prvenstvu, MotoGP in formuli 1, nismo pa pozabili niti na zadnje novice iz sveta avtomobilov in mobilnosti.

Prijetno branje!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol