Revolucionarna novost za polnjenje električnih avtomobilov

Britansko zagonsko podjetje ZipCharge je razvilo prvo prenosno infrastrukturo za polnjenje baterij električnih vozil, ki bo skoraj tako preprosto kot polnjenje pametnega telefona. 

Revolucionarno novost so predstavili na letošnji Dan Zemlje, 22.aprila, z njo pa bodo občutno izboljšali dostopnost javne polnilne infastrukture tam, kjer jo uporabniki potrebujejo. Polnilno enoto imenovano GoHub sestavlja več napajalnikov, primernih za različne uporabnike. V osnovni obliki je GoHub na voljo v dveh različicah; enostranska enota vsebuje pet, dvostranska deset napajalnkov, obe se prilagajata parkirišču, mogoče jih je postaviti tudi na pločnik ali blizu mesta, kjer že obstaja električna energija. Njihovo  delovanje je lahko samosotojno ali povezano v mrežo. 

Kot kompaktni kovček na kolesih

Prek GoHuba bodo napajalniki na voljo za najem 24 ur na dan z možnostjo predhodne rezervacije v aplikaciji. Ko se uporabnik približa prevzemnemu območju, se vrata GoHuba samodejno odprejo in polnilnik se nato enostavno izvleče iz njegove priklopne postaje v GoHubu. Lahek napajalnik ZipCharge Go, zasnovan po enakih standardih kot sistemi avtomobilske elektronike, je velik kot kompaktni kovček na kolesih, ki ga je mogoče polniti v GoHubu, doma ali kje drugje s prikjučitvijo na standardno gospodinjsko vtičnico. Z uporabo izvlečnega ročaja ga uporabnik nato odpelje do mesta, kjer  je  parkiran električni  avtomobil in ga priključi v polnilno vtičnico. Vrata zaklenejo polnilni kabel in tako zavarujejo polnjenje.

Bistveno cenejše kot fiksne polnilnice

Ko je polnjenje končno, uporabnik prejme obvestilo na svojem pametnem telefonu, prevzame napajalnik in ga vrne v dodeljeno ležišče. ZipCharge Go zagotavlja dobrih 30 kilometrov dosega v nekaj več kot 30 minutah in ga lahko nato uporabnik shrani v prtljažniki ali doma . ZipCharge bo namreč ponudil uporabo z aplikacijo, najem ali tudi nakup napajalnikov.

GoHub je lahko prilagojen tudi za polnjenje električnih skuterjev in električnih koles.Integrirana krmilna enota polnjenje napajalnikov uravnava tako, da se z elektriko oskrbujejo takrat, ko je najcenejša. Uporaba je mogoča v vseh normalnih vremenskih razmerah, kot je običajno fiksno polnjenje. Postaje z mobilnimi napajalniki GoHub bodo trikrat cenejše in trikrat hitrejše za postavitev kot fiksne polnilnice, kar bo skrajšalo čas povrnitve investicje iz 8-10 let na manj kot dve, kar bo mogočilo namestitev večjega števila polnilnikov na več lokacijah. 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja