Rezvani Alpha Beast x Blackbird: 'nevidni' lovec za vožnjo po cesti

1. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ime in podobo je navdihnilo legendarno izvidniško letalo iz leta 1966.

Se spominjate skoraj absurdnega terenca Rezvani Tank, ki smo vam ga predstavili pred nekaj meseci? Zadeva je bila še najbolj podobna legendarnemu Hummerju, pred kratkim pa si je enega omislil ameriški filmski igralec Jamie Foxx. A zgodba Rezvanija se tukaj še zdaleč ne konča. Predstavili so namreč naslednji model v svoji floti, Beast Aplha X 'Blackbird'.

Ob imenu Blackbird se morda spomnite na legendarno nadzvočno letalo Lockheed SR-71 izpred pol stoletja in pri tem niti ne boste veliko zgrešili. Ravno omenjeno letalo, ki je bilo v času uporabe sposobno trikrat preseči hitrost zvoka, je služilo kot navdih za izdelavo novinca. A avtomobil ni čisto nov, gre namreč za nadgradnjo že obstoječega modela Alpha, od katerega bo z izjemo nove – jasno, črne – barve prevzel tudi celotno zunanjo podobo, vključno z inovativnimi vrati.

2,5 litra prostornine in kar 700 'konjev'

Zgodba pa je precej drugačna pod pokrovom motorja. 1,8-litrski motor je zamenjal nekoliko večji, a za ameriške razmere še vedno majhen, 2,5-litrski motor, ki ga je Rezvani izdelal sam. Ta ob pomoči turbinskega polnilnika, kovanih batov, ventilov in dročnikov ter motorne elektronike angleškega podjetja Cosworth kljub majhni prostornini še vedno proizvede kar 700 'konjev'. Vozilo tako zaradi nizke teže hitrost sto kilometrov na uro doseže v zgolj 2,9 sekundah. Sicer pa se moč na kolesa prenaša preko ročnega šeststopenjskega menjalnika, za doplačilo pa je možno dobiti sekvenčno avtomatiko.

Čeprav gre za majhen avtomobil, pa Blackbirda še vedno uvrščamo med 'superšportnike' in temu primerna je tudi cena vozila. 225.000 dolarjev ali dobrih 181.000 evrov bo potrebno odšteti za osnovno opremljen avtomobil, proizvajalec pa bo ob tem dodal še enoletno garancijo brez omejitve kilometrov.

Jure Šujica
foto: Rezvani

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol