Robotski dirkalnik postaja otipljiv

1. 4. 2016
Deli

Če bi lahko sodili po objavi prvenstva FIA Formula E, bi na dirkalnih stezah lahko kmalu občudovali robotske dirkalnike brez voznikov. Predstavili so prve skice dirkalnika, ki se imenuje nikakor drugače kot Roborace.

Dirkalnik Roborace je izdelek oblikovalca Daniela Simona, ki je sicer znan po delu v hollywoodskih znanstveno-fantastičnih uspešnicah, kakršne je denimo bila "Tron: Legacy and Oblivion". Pri svojem najnovejšem izdelku je imel veliko svobode, saj je lahko izkoristil dejstvo, da izdeluje dirkalnik, v katerem ni treba predvideti precej velikega prostora za voznika.

Simon je ob predstavitvi dirkalnika povedal, da živimo v času, ko se z nezaustavljivo silo srečujeta nekoč ločena svetova avtomobilov in umetne inteligence. Kot pravi, je fantastično biti del tega potovanja, saj vzbuja vse njegove velike strasti: avtomobilsko dirkanje, oblikovanje in napredne tehnologije.

Ker je dirkalnik nastal v okviru prvenstva Formule E, ga bo seveda poganjal elektromotor. Oblikovalci so se tudi potrudili, da so poleg odlične oblike dosegli tudi zadostno silo potiska k tlom, pri čemer so se zanesli zgolj na osnovne oblike avtomobila brez nepotrebnih dodatkov, ki bi okrnili njegove minimalistične oblike in preprostost zasnove.

Avtomobil Roborace bo v sezoni 2016/2017 tudi dejansko nastopil v okviru spremljevalnega programa dirk Formule E.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"