Rupert Stadler znova proti drobnogledom oblasti

1. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
Rupert Stadler znova proti drobnogledom oblasti (foto: Audi)
Audi

Proti nekdanjem generalnem direktorju Audija so preiskovalci iz Münchna včeraj vložili novo obtožnico.

O aferi Dieselgate se v zadnjih nekaj mesecih ni več pisalo kaj dosti. Nenazadnje sta tako Audi kot Volkswagen tudi v Evropi dočakala svojo kazen s strani nemškega sodišča, pa tudi o privatnih tožbah, o katerih je bilo pred časom govora, zaenkrat ni še nič novega. Znova pa se kot kaže začenja gonja proti nekdanjemu generalnemu direktorju Rupertu Stadlerju. Ta je bil junija lansko leto aretiran zaradi številnih spornih praks, povezanih z omenjeno afero, a epiloga na sodišču vse do danes še ni dočakal.

Včeraj pa je na dan prišla informacija, da so münchenski preiskovalci proti Stadlerju vložili novo obtožnico, po kateri naj bi bil nekdanji prvi mož nemške znamke odgovoren za potrjevanje ustreznosti spornih dizelskih motorjev in lažnega oglaševanja le-teh. Ob tem preiskovalci trdijo, da je Stadler poznal nepravilnosti spornih motorjev vsaj od septembra leta 2015, ko je afera izbruhnila, kljub temu pa v zvezi s tem nikoli ni ukrepal.

Poleg Stadlerja so preiskovalci sicer vložili obtožnice še proti trem drugim uradnikom podjetja, med njimi tudi Wolfgangu Hatzu, nekdanjemu vodji oddelka za raziskave in razvoj pri Porscheju ter kasnejšemu vodji razvoja novih pogonskih sklopov pri Audiju in Volkswagnu. Tako kot Stadler je bil sicer tudi Hatz v preteklosti zaradi zadeve Dieselgate že priprt. Odvetnika obeh obtoženih sicer zanikata kakršnekoli nepravilnosti in zanikata njuno krivdo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja