Še ena evropska država dobiva, tu so prve podrobnosti

18. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Razkrili so tako prva prototipa kot partnersko podjetje, ki bo priskrbelo pogonsko tehnologijo.

Modularne zasnove in manjše število sestavnih delov – četudi je izdelava le teh precej draga – je ena izmed večjih prednosti, ki jih prinašajo električni avtomobili. Po njihovi zaslugi namreč lahko avtomobilski proizvajalci preprosto vzamejo izdelano platformo, kjer so že vgrajeni vsi vitalni deli za delovanje vozila (elektronika, baterija, kolesa, podvozje, elektromotorji …) in na njej izdelajo več na pogled povsem različnih vozil.

Preberite še: Volkswagen razkril usodo Golfa: bo dobil naslednika?

To je ne nazadnje priložnost tudi za nova podjetja, ki želijo vstopiti v svet avtomobilske industrije. Eno takšnih je podjetje ElectroMobility Poland, ki želi tamkajšnjemu trgu ponuditi rešitve na področju elektromobilnosti. Omeniti namreč velja, da Poljska zaseda prvo mesto po prodaji novih avtomobilov med državami, ki nimajo lastne avtomobilske znamke (FSO je že davno propadel), zaradi česar je potencial vsekakor velik.

V ta namen so predstavili povsem novo znamko, poimenovano Izera, ta pa je že razkrila tudi prototipa obeh svojih prvih modelov. A sedaj so šli še nekoliko dlje. Razkrili so namreč, da za pogon obeh avtomobilov ne bodo uporabili (zgolj) lastnega znanja, pač pa si bodo platformo zanju izposodili pri kitajskem proizvajalcu Geely.

Kitajsko podjetje jim bo tako velikodušno odstopilo v uporabo platformo SEA, kar je potrdil tudi generalni direktor holdinga Geely Daniel Donghui Li. Slednji je ob tem dejal, da bo Poljska na ta način hitreje naredila prehod k razvoju elektromobilnosti v državi. Delež električnih avtomobilov na Poljskem je namreč še vedno precej pod evropskim povprečjem. Izera bo sicer prva avtomobilska znamka izven koncerna Geely, ki bo lahko uporabljala platformo SEA.

Nove avtomobile bodo Poljaki začeli proizvajati v tovarni v mestu Jaworzno na jugu Poljske, kdaj bodo na vrsti prva vozila, za zdaj še ni znano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja