Se vračata 'Petka' in 'Katra'? Renault napoveduje nove modele z znanimi imeni

Z obema modeloma naj bi v prvi vrsti poskrbeli za dvig zanimanja strank za avtomobile znamke Renault.

Se vračata 'Petka' in 'Katra'? Renault napoveduje nove modele z znanimi imeni (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2021

Modela Renault 4 in Renault 5 veljata za dva izmed najbolj priljubljenih avtomobilov francoske avtomobilske znamke. Še posebej to velja v Sloveniji, kjer so oba modela izdelovali v ne eni, pač pa kar dveh tovarnah, v Revozu, kot tudi v Litostroju v Ljubljani, kjer je Renault 4 nastajal vse do konca proizvodnje. In medtem ko po spletu že več kot desetletje krožijo (bolj ali manj enake) računalniške grafike 'Katre' in 'Petke', pa vse doslej o obuditvi enega ali drugega modela še ni bilo resnih govoric.

Novi generalni direktor Renaulta, Luca De Meo, ki je pred tem uspešno vodil španski Seat, je tako v podjetju, ki se sicer sooča z nekoliko slabšo finančno situacijo, prejšnji teden napovedal, da bodo v podjetju obudil nekaj najbolj priljubljenih modelov iz druge polovice prejšnjega stoletja. S tem naj bi na svojo stran pridobile nekdanje lastnike in privržence znamke.

Več o obujanju nekdanjih modelov naj bi bilo sicer znanega v četrtek, 14. januarja, ko bo v Parizu potekala tiskovna konferenca, na kateri bo De Meo razkril načrte za izboljšanje poslovnih rezultatov. Na njej naj bi po neuradnih informacijah, ki so jih prejeli pri Reutersu, De Meo napovedal dva električna modela, manjši mestni avtomobil, ki se bo zgledoval po Renaultu 4L in pa avtomobil, ki se bo zgledoval po drugi generaciji Renaulta 5.

Drugi del načrta revitalizacije podjetja naj bi bil nekoliko manj prijeten. Pri Renaultu naj bi namreč že pripravljali načrt, po zaslugi katerega naj bi privarčevali dve milijardi evrov. Ta naj bi zajemal tudi odpuščanja v podjetju, več o zadevi pa zaenkrat še ni znanega, saj pri Renaultu tako govoric o novih modelih kot odpuščanjih še ne želijo komentirati.