Seat do večje varnosti s tehnologijo 5G

19. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

S tehnologijo mobilnega prenosa podatkov bi omogočili izredno hitro interakcijo med udeleženci v prometu in prometno infrastrukturo.

Mobilni telefoni in njihova uporaba med vožnjo so nedvomno odsvetovani in posledično prepovedani, saj dokazano zmanjšajo koncentracijo in tako precej povečajo možnosti za nesrečo. Govorimo seveda o uporabi mobilnega telefona z držanjem aparata v roki, a tudi tako imenovano prostoročno telefoniranje ni ravno priporočljivo. Tehnologija, na kateri bodo temeljili mobilni telefoni v prihodnje, pa je na drugi strani pravzaprav lahko uporabna za bistveno povečanje varnosti.

Mobilna tehnologija pete generacije z oznako 5G, ki bo omogočala do kar 1.000-krat hitrejši prenos podatkov, kot ga omogoča zdaj razširjena četrta generacija, naj bi namreč v prihodnje omogočala uporabo številnih novih asistenčnih tehnologij, posledično pa bi se število prometnih nesreč na cestah lahko zmanjšalo za kar 68 odstotkov. Takšno je vsaj mnenje inženirjev pri Seatu, kjer tovrstne sisteme že razvijajo v sodelovanju s tamkajšnjim ponudnikom telekomunikacijskih rešitev Telefonica.

Obstoječi, a povezljivi senzorji

Z omenjeno tehnologijo bodo pri Seatu prek obstoječih kamer in senzorjev, ki jih v avtomobilih že poznamo, vozila povezala med seboj in z mestno infrastrukturo. V ta namen obe podjetji že pripravljata različne sisteme v Barceloni. Ti bodo omogočali bistveno hitrejši prenos informacij in reakcije med vozili in infrastrukturo, kot pa smo jih sposobni ljudje. Še posebno pozornost so pri tem namenili kolesarjem.

»Danes avtomobili vozniku posredujejo le informacije, ki jih lahko vozniki vidijo sami. Zahvaljujoč tehnologijo 5G bodo avtomobili lahko dobili ustrezne informacije še se bo voznik zavedel dogajanja,« je pojasnil Seatov inženir, Cesar de Marco. Kdaj bo sistem zaživel v praksi, za zdaj še ni znano.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol