Simpozij elektromobilnost v Ljubljani

14. 10. 2014
Deli

Simpozij o elektromobilnosti, ki bi moral biti 16. in 17. oktobra v Portorožu, se bo vendarle dogajal v Ljubljani.

Gonilna sila organizatorjev, Primož Lemež, je na tiskovno konferenci pojasnil, da so se za prestavitev odločili zaradi lažje dostopnosti simpozija. Na dvodnevnem dogodku bo na sporedu 12 predavanj o vseh plateh tehnologije, povezane z električnimi avtomobili ter o tem, kaj v resnici pomeni uporaba in lastništvo teh avtomobilov. Poleg tega bosta na sporedu še dve okrogli mizi o teh dveh tematikah.

Simpozij bo potekal na ljubljanskem gradu, ob njem pa bo moč nekatera električna vozila (Smart, Nissan Leaf, Volkswagen e-Up! in e-Golf, Tesla ...) tudi preizkusiti.

Na simpoziju bodo sodelovali strokovnjaki največjih avtomobilskih koncernov ter predstavniki slovenske avtomobilske industrije združene v ACS, energetska podjetja iz Slovenije in tujine, predstavniki vladnih in nevladnih ustanov, ter razni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s temami električne mobilnosti.

Izjemno ime, ki prihaja v Ljubljano je zagotovo Franco Gonzalez je tehnološki analitik pri IDTechEx. Prav gotovo bo zanimivo predavanje Uršule Krisper (Elektro Ljubljana) o slovenski mreži električnih polnilnic, ter o projektu ICT4EVEU. O norveškem modelu električne mobilnosti in primerjavah s Slovenijo bo predaval Marko Logonder, o predvideni rasti deleža hibridnih in električnih avtomobilov pa Andrzej Halarewicz iz podjetja JATO. Kako na električno mobilnost vplivajo trgovski centri in zakaj prav v Sloveniji prihaja do najboljših rešitev bo predaval Miha Mermal iz BTC.

Kako se je Nemčija lotila emobilnosti, kaj dela v tem trenutku in kaj bo storila v prihodnje bo na simpoziju spregovorila Anna Elisabeth Prinz, veleposlalnica Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji.