Škodini avtomobili dobivajo nov pomemben varnostni pripomoček

10. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

Skrbel bo za večjo varnost voznikov na avtocestah, v nekoliko drugačni obliki pa ga v praksi uporablja že več milijonov voznikov po Evropi.

Vozniki, ki vozijo v nasprotno smer so, čeprav k sreči izredno redko, ena izmed največjih nevarnosti med vožnjo po avtocesti, vsekakor pa njihovo število ni zanemarljivo. V Sloveniji lahko opozorila o tovrstnih voznikih poslušamo vsaj vsakih nekaj tednov, pa je recimo tovrstnih opozoril v Nemčiji vsako leto kar okrog 2.000. In medtem ko konkretnih rešitev, s katerimi bi tovrstne incidente preprečevali še ni, pa so pri Boschu pripravili rešitev, ki bi lahko vsaj deloma pripomogla k zmanjšanju števila nesreč, povzročenih s strani vozil, ki vozijo v napačno smer.

Bosch je sicer rešitev za obveščanje o vozilih, ki vozijo v napačno smer preko pametnih telefonov predstavil že pred časom (trenutno jo uporablja 2,5 milijona uporabnikov na mesec v 20 evropskih državah), sedaj pa jo bodo kot prvi med vsemi avtomobilskimi proizvajalci na svetu začeli v svoje avtomobile vgrajevati tudi pri Škodi. Že v prihodnjih tednih bo sistem na voljo v modelih Superb, Scala, Kamiq, Karoq in Kodiaq, kasneje pa tudi v ostalih. In kako sistem pravzaprav deluje?

Prisotni v 20 državah

Vse skupaj poteka preko oblaka in GPS oddajnika v telefonih. V trenutku, ko aplikacija zazna, da je voznik zapeljal v napačno smer, ga aplikacija na to opozori, hkrati pa opozori tudi vse preostale voznike, ki se bližajo prvemu, zaradi česar se lahko pravočasno umaknejo in preprečijo trk, Škodinih avtomobilih bo ta sistem nadgrajen še z vizualnim opozorilom, ki se bo izpisalo na zaslonu infozabavnega sistema. Ko bo nevarni voznik zapustil avtocesto, se bo povezava med njim in sistemom samodejno prekinila.

Kot poudarjajo pri Boschu so veseli novega sodelovanja, kot poudarjajo pa je njihov dolgoročni cilj, da bi tovrstno aplikacijo uporabljajo kar največ voznikov in s tem pripomogli k zmanjšanju števila nesreč, ki nastanejo v takšnih situacijah. Večino tovrstnih dogodkov se namreč konča že 500 metrov pa vstopu vozila na avtocesto, zaradi česar so kakršnikoli aktivni ukrepi proti njim z namenom (varne) preprečitve prometne nesreče praktično nemogoči.

Mobilno aplikacijo pri Boschu sicer ponujajo že v sodelovanju s kar 25 partnerji v 20 državah, doslej pa so zabeležili že 26 milijonov uporabnikov.

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja