Škoda predstavila spremembne za prihodnje modelno leto

26. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli
Škoda predstavila spremembne za prihodnje modelno leto (foto: Škoda)
Škoda

Sledile bodo številne spremembe, predvsem pa usklajevanje modelne palete

Češka avtomobilska znamka Škoda je za letošnje leto že pripravila največjo avtomobilsko novost – model Octavia in se – glede na to, da je prva polovica leta 2020 že skorajda mimo -že počasi pripravlja tudi na prihodnje leto. Tedaj bo luč sveta uzrla nova generacija Fabie, hkrati pa so se v češkem podjetju odločili, da bodo kar nekaj sprememb namenili tudi že obstoječim modelom v floti.

Največja sprememba ali pa vsaj tista, ki jo bodo vozniki verjetno najprej opazili, je uvedba novega volana. Če smo sedaj v različnih modelih videvali različne volanske obroče, pa bo njihova podoba sedaj poenotena. V kokpitih se bodo sedaj namreč nahajali dvo- in trokraki obroči, kakršna je znamka predstavila v že omenjeni Octavii. Njihova podoba bo sicer v veliki meri odvisna od same opreme, dražje izvedenke pa bodo opremljene z usnjenimi (in tudi perforiranimi) oblogami.

Druga, še nekoliko pomembnejša lastnost pa je uskladitev aktualne motorne ponudbe s standardom Euro 6d Temp. To je Škodi uspelo tudi pri najmočnejših dveh motorjih in sicer dvolitrskih agregatih z močjo 280 (bencin) in 200 (dizel) 'konjev' oziroma 206 in 147 kilovatov. Pri slednjem gre pravzaprav za enak motor kot do sedaj, le da so inženirji med predelavo uspeli pridobiti še dodatnih sedem kilovatov moči.

Oba prenovljena motorja bosta sicer, kot rečeno, dosegala standarde Euro 6d Temp, pri Škodi pa so 80-odstotno znižanje izpustov NOx dosegli z uvedbo dodatnega katalizatorja za selektivno katalitično redukcijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja