Škoda pripravlja še enega križanca

7. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli
Škoda pripravlja še enega križanca (foto: Škoda)
Škoda

Gre za povsem nov model, ki pa bo sorodstveno povezan s Kamiqom, razkrit pa bo že marca letos.

Ko pri Škodi začnejo s predstavljanjem novega avtomobila, pri katerem bo prva črka v imenu K, zadnja pa Q, je jasno le eno: prihaja nov bencinski križanec. Zdi se sicer da je flota le-teh v Evropi ob Karoqu, Kodiaqu in Kamiqu bolj ali manj že popolna. Kako to, da na Češkem pripravljajo še enega v vrsti križancev?

Odgovor je preprost: namenjen bo indijskemu trgu. Škoda se namreč že zadnjih nekaj let spogleduje z azijskimi avtomobilskimi trgi, konkretno s kitajskim in indijskim. Prvemu so zato že recimo namenili nekoliko spremenjenega Kamiqa, drugi pa sedaj dobiva model, poimenovan Kushaq. Mimogrede, ime izvira iz starodavnega, po tamkajšnjem verovanju božjega jezika sanskrt in je indijski izraz za kralja oziroma cesarja.

Kot pojasnjujejo pri Škodi gre za prelomni model znamke na tamkajšnjem trgu, saj bo to komaj prvi avtomobil, namenjen indijskim kupcem. V ta namen so razvili tudi novo platformo, poimenovano MQB-A0-IN, na kateri bo temeljil tudi Volkswagnov prihajajoči križanec Taigun, prav tako namenjen Indiji. Osnova za platformo je sicer podobna tisti, na kateri so med drugi zasnovani Audi A1, Seat Arona, Škoda Kamiq in pa Volkswagen T-Cross, kar namiguje na to, da bo Kushaq najverjetneje mestni terenec.