Škoda se vrača v razred pick-upov, in to kar s Kodiaqom

25. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Za njegovo izdelavo bo poskrbelo 35 študentov Škodine univerze.

Poltovornjaka ali tako imenovanega pick-upa s Škodinim logotipom na pokrovu motorja že dolgo nismo videli. Pravzaprav je v tem avtomobilskem razredu znotraj celotnega koncerna Volkswagen z modelom Amarok prisotna le matična znamka. A tisti, ki vam spomin sega kakšno desetletje nazaj, se boste zagotovo spomnili modela Škoda Pick-up. Avtomobil je na cesto zapeljal leta 1992, takrat še na osnovi modela Favorit, med letoma 1995 in 2001 pa je bil na voljo v posodobljeni podobi in na osnovi modela Felicia. V tem času je Škoda predstavila tudi zanimivo izvedbo, poimenovano Felicia Fun z drugo sedežno vrsto, prek katere je bila poveznjena platnena streha.

Ravno slednji pa bo tako še najbolj podoben nov koncept, ki bo luč sveta ugledal junija letos. Škoda je namreč tako kot vsako leto, začenši z letom 2014, tudi letos na svoji akademiji pripravila izziv Škoda Student Concept Car. Bistvo omenjenega izziva je, da študenti na podlagi zahtev in napotkov mentorjev izdelajo prototip vozila na že znani osnovi. Lani so tako predstavili različico modela Karoq brez strehe in ga preimenovali v Sunroq, letos pa bodo za osnovo prvič vzeli model Kodiaq.

Časa za izdelavo imajo do junija

Roko na srce, pravi naslednik modela Pick-up je v sklopu tega natečaja nastal že leta 2015 v obliki koncepta Funstar, kjer je šlo za lahki odprti dostavnik z odprtim kesonom na zadnjem delu vozila, pri čemer pa so za osnovo vzeli model Fabia. Letošnji koncept bo na drugi strani ob upoštevanju trenutnih trendov morda še nekoliko bolj privlačen za večino kupcev, saj bo, kot rečeno, izdelan na osnovi modela Kodiaq, za še bolj terenski videz pa bo med drugim poskrbel tudi komplet vzdržljivih terenskih pnevmatik. V nasprotju z 'donatorjem', modelom Kodiaq, pa bo opremljen le s parom vrat in dvema sedežema.

Škoda je nalogo izdelave koncepta zaupala 35 študentom, od tega šestim dekletom v starosti med 17 in 20 let. Končni izdelek naj bi bil na uradni novinarski konferenci predstavljen junija, takrat pa bosta znana tudi njegovo ime in informacija o tem, ali bo koncept nemara prišel v serijsko proizvodnjo. Do zdaj namreč to nobenemu izmed predhodnikov še ni uspelo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja