Skrivanje prototipov Oplove Insignie

3. 5. 2008
Deli

Danes si pri velikem delu razvoja novih avtomobilov pomagajo z računalniškimi simulacijami in orodji, a tehnologija še ne more zamenjati klasičnih preizkusov prototipov na cesti, kjer v mrazu, snegu, v vročini in prahu prevozijo na desettisoče kilometrov.

Proizvajalci se hočejo prepričati, da je njihov izdelek dovolj dober, preden ga predstavijo javnosti in dajo v prodajo. Medtem ko so oblikovalski oddelki 'skriti' pred očmi javnosti, imajo testniki na terenu težje delo, saj morajo prototipe skrbno skrivati. V zadnjih letih so se, kot ste lahko opazili tudi v Avto magazinu, razmahnili vohunski fotografi, ki prežijo na še nepredstavljene novosti in jih posredujejo medijem ali konkurentom. Zanimiv je eden od zadnjih primerov varovanja, in sicer pri novi Oplovi Insignii, s katero bodo Nemci letos zamenjali Vectro. Ker so hoteli, da je končna oblika presenečenje vse do uradne predstavitve, so morali več kot leto dni testirati tehniko z zakrinkanimi prototipi. Opel ima za to sestavljeno posebno ekipo, ki sodeluje z oblikovalci in na njihova priporočila zakrije najbolj prepoznavne dele testiranega modela.

Pri Insignii so morali prelepiti kar 200 testnih avtomobilov, da so pred objektivi paparacev in očmi javnosti zakrili podobo Oplovega novinca. Iz meseca v mesec, ko se je bližala uradna predstavitev naslednice Vetre, so z Insigie odpadali deli krinke, ki so sprva za velikim zadnjim krilcem prikrivali elegantne linije zadka. Plastični deli so pokrivali luči in skrivali njihovo podobo. Čez masko je bil nalepljen tudi lepilni trak, po celotni karoseriji pa črte, ki so skrivale oblikovalske poteze.

»Prvi prototipi morajo biti zamaskirani tako, da je avtomobil videti čim grši, « povedo pri Oplu, kjer se poslužujejo še enega trika - na avtomobil nameščajo lažne oznake. Avtomobil z Oplovim znakom po navadi ni Opel, « zatrjujejo. Testniki se morajo držati določenih pravil, ki jim prepovedujejo, da puščajo nezamaskirane prototipe na javnih mestih, s seboj pa morajo vedno imeti pokrivalo. Za vsak primer, če se avtomobil pokvari.

Foto: Opel

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol