Slaba novica za voznike dizelskih avtomobilov. Toliko bo treba za gorivo plačevati po novem

12. 8. 2023
Deli
Slaba novica za voznike dizelskih avtomobilov. Toliko bo treba za gorivo plačevati po novem (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi praznikov in dneva solidarnosti se bodo cene na bencinskih črpalkah izven avtocest spremenile v četrtek in ne v torek, kot po navadi. Kaj nas čaka?

Glede na izračune se nam obetajo podražitve, poročajo Finance. Posebej, če vlada ne bo znižala trošarin. V primeru nespremenjenih trošarin se bo podražilo dizelsko gorivo. Če ob višjih cenah nafte upoštevamo še gibanje evra, se nam obeta podražitev za devet centov na liter. S četrtkom bo za liter dizelskega goriva treba odšteti 1,65 evra (zdaj 1,558 evra). 50-litrski rezervoar bo tako dražji za 4,6 evra.

Spremembe v cenah bencina niso tako izrazite, tudi predvidena podražitev je precej nižja. V četrtek bo cena bencina stala 1,52 evra na liter (zdaj 1,511 evra). Za 50-litrski rezervoar bo tako po novem treba odšteti 76 evrov, kar je okoli pol evra več kot zdaj.

Po seriji dvigov trošarina za dizelsko gorivo znaša 0,45513 evra na liter, trošarina za bencin pa 0,43025 evra na liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Preberite še: Bo nova ruska limuzina kar opuščeni model ameriškega Chryslerja?

BONUS VIDEO: Po 37 letih čakanja so nam pri BMW-ju uresničili avtomobilske sanje – in niso razočarali!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol