Slovenci smo zaupljivi do avtonomnih avtomobilov

29. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Nedavna raziskava je pokazala, Slovenci avtonomnim vozilom zaupamo bolj, kot drugje v Evropi,

Avtonomni avtomobili so danes še v razvojni fazi, vendar pa je le še vprašanje časa, kdaj bodo zapeljali v redni promet. Uber in Volvo sta ravno pred dnevi podpisala dogovor o dobavi več tisoč avtonomnih vozil za potrebe opravljanja prevozov, po mnenju prometnih strokovnjakov pa bodo avtonomni avtomobili pripomogli tudi k večjemu pretoku prometam na tem področju pa so dejavna tudi druga podjetja. Kakšen pa imamo do avtonomnih avtomobilov odnos Slovenci?

V nedavni raziskavi, ki je izdelalo kranjsko podjetje Goodyear Dunlop Sava tires se je izkazalo, da je odnos Slovencev do avtonomnih avtomobilov dober oziroma vsaj boljši, kot v primerjavi s prebivalci drugih držav v Evropi. 36 odstotkov posameznikov je namreč izrazilo mnenje, da bi se med vožnjo v avtonomnem avtomobilu počutilo varne. Ta delež je enak, kot v Nemčiji, hkrati pa precej višji, kot je evropsko povprečje, kjer bi se med vožnjo z avtonomnim vozilom varno počutil le vsak 4. potnik (26 odstotkov vprašanih). Za Slovenijo so se na lestvici zaupanja uvrstili še Španci in Poljaki z 31 oziroma 29 zaupanjem.

Zagovarjamo tudi idejo o souporabi cest

Raziskava, v kateri so sodelovali prebivalci Slovenije je potekala med 17. oktobrom in 14. novembrom na Goodyearjevem profilu na družbenem omrežju Facebook. Skupno je v njej sodelovalo 953 posameznikov, ki so se preko klepetalnice pogovarjali s pomočjo klepetalnega robota Goodyja. Rezultate so nato primerjali s podatki, zbranimi v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) leta 2016, v katerih je s pomočjo fokusnih skupin sodelovalo 12.000 udeležencev iz skupno 11 držav.

Precej večji delež ljudi – več kot polovica oziroma 55 odstotkov – je poleg tega mnenja, da so avtonomna vozila zaradi odsotnosti človeškega faktorja bolj varna kot klasični avtomobili. Največja razlika v primerjavi z Evropo pa se je pojavila pri vprašanju, ki zadeva možnost 'sobivanja' avtonomnih vozil s klasičnimi avtomobili. Le 8 odstotkov vprašanih Slovencev je mnenja, da si oba tipa avtomobilov ne moreta deliti ceste, kar je precej manj od evropskega povprečja, ki znaša 45 odstotkov.

Jure Šujica
Foto: Goodyear, Daimler

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja