Slovenski avto leta 2020: zadnja testiranja

7. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli

Številni obiskovalci so dobili nove favorite. 

Izbira slovenskega avta 2019 je dosegla ciljno ravnino. V začetku tedna so bili namreč objavljeni glasovi bralcev, gledalcev in poslušalcev vseh medijev, ki sodelujejo v izboru za ta prestižen naziv. Po prvem delu glasovanja najbolje kaže Renault Cliu, ki je od bralcev dobil največ glasov, sledi mu Opel Corsa, tretji je Volkswagen T-Roc, četrta Škoda Kamiq, in peta pa Mazda CX-30.

Lani smo prvič povabili glasovalce, da se udeležijo testiranja vozil v družbi novinarjev in iz prve roke spoznajo novosti iz sveta avtomobilizma, hkrati pa tudi sami zastavijo vprašanja o tematikah, ki jih zanimajo. Letos smo jim ponovno pripravili štiri predavanja o posameznih sklopih vozil, ki so v zadnjih letih doživeli največji napredek – varnost, pogon, uporabnost in povezljivost.

Novosti nismo predstavili le avtomobilski novinarji, temveč tudi predstavniki vseh petih znamk v finalu. Tako so dobili priložnost, da tudi sami predstavijo svoje avtomobile z lastnimi besedami in odgovorijo na vprašanja vseh udeležencev, od novinarjev do bralcev.

Osrednji dogodek dneva je bil vsekakor preizkus avtomobilov. Bralci so lahko med drugim preverili vodljivost finalistov in delovanje sistema samodejnega zaviranja v sili, s katerim so bili opremljeni vsi avtomobili. Dobili so priložnost za primerjavo, kako se delovanje sistema razlikuje od avtomobila do avtomobila. 

Čeprav so bralci svoje glasove že oddali – marsikdo od udeležencev bi svojo odločitev po današnjem dnevu in testiranjih spremenil – glasovanje še vedno ni končano. Sledi namreč še težko delo vseh uredništev, da izberejo najboljšega. Na dokončno odločitev bo seveda treba še počakati. Končna sodba bo prišla na dan – kot je to običajno že vse od prvega izbora leta 1993 – v posebni televizijski oddaji 11. januarja ob 20.00 na prvem programu RTV Slovenija.