Slovenski študenti razvijajo vmesnik za zmanjšanje obremenitve voznika

17. 7. 2017
Deli

Študenti Laboratorija za informacijske tehnologije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so se lotili raziskav na področju večmodalne komunikacije med človekom in strojem in tega, kako uporaba informacijskih sistemov vpliva na voznikovo vedenje in uspešnost med vožnjo.

V okviru preiskav so junija izvedli poskus, pri katerem so uporabili tudi Citroën C4 Cactus, ki jim ga je za njihove raziskave na 24 avtomobilskem salonu Slovenije  podaril Citroënov slovenski uvoznik. Mlada raziskovalca Kristina Stojmenova in Tomaž Čegovnik sta pod mentorstvom izr. prof. dr. Jaka Sodnika izvedla poskus, med katerim je moral voznik avtomobil voziti po točno določeni poti, medtem pa je moral opraviti tudi vrsto vizualnih, ročnih in miselnih nalog, na podlagi katerih sta raziskovalca ugotavljala, kako takšne motnje vplivajo na njegovo vedenje uspešnost vožnje.

Med poskusom so s pomočjo očal, s katerimi so poleg smeri pogleda spremljali tudi odprtost zenice, sledili pogledu voznika in tudi posneli dejavnost njegovih oči in točk, ki so vzbudile njegovo zanimanje. S pomočjo odprtosti zenice so lahko strokovnjaki ugotovili stres in miselne obremenitve voznika, ki so jih dodatno izmerili tudi z zaznavno-odzivnimi nalogami, med katerimi so spremljali odzivni čas voznika na dražljaje in izmerili uspešnost njihovega zaznavanja. Z drugo kamero so posneli tudi celotno dogajanje v avtomobilu.

In kaj so ugotovili? Že preprost telefonski pogovor, tudi če poteka prostoročno, lahko zmoti voznika, saj močno obremeni njegove možgane. Voznik zato slabše zaznava okolico in se počasneje odzove na dražljaje. Podoben vpliv ima tudi zaslon na dotik, preko katerega voznik upravlja in nadzoruje različne parametre vožnje, saj je kompleksen in od voznika zahteva veliko pozornosti.

Pridobljeno znanje bodo študenti uporabili za razvoj izboljšanega vmesnika, ki ga bodo tudi preskusili v Citroënu C4 Cactusu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"