Sodelovanje japonskega avtomobilskega grozda

Peterica je sklenila dogovor o skupnem razvoju tehničnih lastnosti za komunikacijske naprave vozil naslednje generacije

Japonski avtomobilski proizvajalci Suzuki, Subaru, Daihatsu, Toyota in Mazda so se sporazumeli, da bodo imeli njihovi prihodnji modeli komunikacijske naprave s skupnimi tehničnimi jedri. Pri tem sveeda ne gre mimo dejstva, da so omenjene znamke medsebojno tudi finančno povezane, saj je delni lastnik vseh gigant Toyota.

Na ta način bodo vzpodbudili uporabo povezanih storitev z lažjim in varnejšim dostopom do velike količine informacij, ki so shranjene v različnih podatkovnih oblakih. Doslej je bilo v navadi, da so posamezni proizvajalci avtomobilov samostojno razvijali komunikacijske naprave za vozila celo v primerih, ko so bile na voljo enake povezane storitve, na primer upravljanje na daljavo.

Poenotenje tehničnih lastnosti bo pripomoglo k doseganju večje učinkovitosti ter pospešilo razvoj komunikacijskih naprav, vsak od peteric proizvajalcev pa se bo lahko v večji meri posvetil razvoju aplikacij. Predvidevajo, da bodo skupna tehnična jedra prispevala tudi h kakovosti komunikacije med vozili in operativnimi središčem, kar na primer pomeni hitrejše in boljše povezave in  med uporabniki in operaterji.

Ker je pri razvoju vselej v igri tudi denar, bo sodelovanje pomenilo finančno razbremenitev posameznih proizvajalcev in poenostavitev delovanja ter posodobitev sistema. Suzuki, Subaru, Daihatsu, Toyota in Mazda bodo razmislili tudi o razvojnem sodelovanju še z drugimi zainteresiranimi partnerji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"