Španski hibrid - Seat Leon Twin Drive

20. 1. 2009
Deli

Znamka Seat je Miguelu Sebastiánu, španskemu ministru za industrijo, turizem in trgovino, predstavila prototip vozila na električni pogon.

Predstavitev vozila je potekala v SEAT-ovem tehničnem centru, med drugim pa so se je udeležili tudi Antoni Soy, minister za industrijo in trgovino katalonske vlade (Generalitat) ter župani občin, v katerih ima Seat svoje tovarne.

Načrt, ki je zasnovan do leta 2014, predvideva raziskave na področju hibridnega pogona z možnostjo napajanja iz električnega omrežja (plug-in) in s postopno ukinitvijo uporabe motorja z notranjim zgorevanjem.

Seatov prvi prototip vozila na električni pogon temelji na modelu Leónu, pri katerem je bil klasični motor z notranjim zgorevanjem nadomeščen z elektromotorjem. Prav tako so bili spremenjeni določeni elementi, kot npr. ročni menjalnik, zavorni sistem, sistem ogrevanja in hlajenja ter velik del avtomobilske elektronike. Motor napajajo litij-ionske baterije, ki so vgrajene v zadnjem delu vozila. Motor tako razvije moč 35 kW in najvišjo hitrost 100 km/h.

Ta prototip bodo inženirji španske znamke tudi uporabili za raziskave določenih značilnosti električnega pogona in predvsem izboljšanja njegove glavne slabosti – pogostega polnjenja baterij in akcijskega radija, ki je pri trenutnem vozilu 50 kilometrov.

Projekt Twin Drive Ecomotive je prvi korak do 100-odstotno električnega avtomobila. Pri razvoju hibridnega vozila združuje preizkušeno učinkovitost SEAT-ovih vozil Ecomotive s prednostmi električnega pogona.

Foto: Seat

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja