Citroën se začasno poslavlja iz WRC-ja

21. 11. 2015
Deli
Citroën se začasno poslavlja iz WRC-ja

Citroën se prihodnjo sezono poslavlja kot tovarniško moštvo v svetovnem prvenstvu v reliju, saj bodo nastopali le v tekmovanju WTCC z dirkalnikom C-Elysee in dirkačema Jose Maria Lopez in Yvan Muller. Sebastien Loeb se seli v Peugeotovo ekipo, ki bo nastopila na vztrajnostnem reliju Dakar. V sezoni 2017 pa napovedujejo vrnitev v reli, najverjetneje z dirkalnikom Citroën C3 WRC. 

Pri tovarniški ekipi Citroëna si bodo v reliju v prihodnji sezoni vzeli premor, saj se želijo kar najbolje pripraviti na sezono 2017, ki prinaša tudi novi tehnični pravilnik (beri: širši in bolj zmogljivi dirkalniki). Po koluarjih se že širi novica, da ne bodo več vztrajali na modelu DS 3, pač pa da bodo kot osnovo za dirkalnik WRC vzeli kar novi C3. 

Tako bomo prihodnje leto gledali Citroëne le na tekmovanju WTCC, kjer pa bodo imeli le dva tovarniška dirkalnika. Če se je devetkratni prvak Sebastein Loeb odločil za Peugeot in dakarsko avanturo, sta ostala zvesta ekipi in dirkalniku prvak Lopez in Francoz Muller. Prihodnje leto pa naj bi bilo tudi zadnje v tem tekmovanju, saj bodo prvenstvo WTCC opustili in kot že rečeno vse sile usmerili v SP v reliju.  

Iz Citroëna so še sporočili: "V zadnjih dvaindvajsetih letih, od 1993 do 2015, si je Citroën priboril petnajst naslovov svetovnega prvaka: pet na vzdržljivostnih preizkušnjah, osem na reliju WRC in dva na prvenstvu WTCC. Zmagoviti avtomobilski šport, ki je spremljal prenovo rast in osvajalske pohode nove podobe blagovne znamke, se je globoko usidral v gene znamke Citroën. Po zaključku poglobljene študije sveta sodobnega avtomobilskega športa je Citroën izbral svetovno prvenstvo v reliju. Ta odločitev se zdi skoraj očitna, če se ozremo v preteklost, vendar pa je bila sprejeta pretežno ob upoštevanju vizije za prihodnost."

"Z osmimi naslovi svetovnega prvaka in rekordnim številom 94 zmag si Citroën pravzaprav lasti neprekosljivo zbirko dosežkov s prvenstva WRC," je povedala Linda Jackson, direktorica znamke Citroën. "Reli je fascinanten šport, v katerem so na preizkušnjo izpostavljeni zmogljivost, zanesljivost in vzdržljivost tako vozil kot tudi ljudi, dogajanje pa poteka na veličastnih prizoriščih. Z uvedbo neposrednih televizijskih prenosov in vstopom Kitajske na koledar sezone 2016 bo ta disciplina deležna novega razmaha. Leta 2017 bo uvedena nova generacija vozil, ki bodo po napovedih izjemno atraktivna, kar sovpada z našimi najnovejšimi zaobljubami. Združili bomo vse te elemente in začeli pisati novo poglavje naše zgodovine. Ob taki dediščini bo izziv precej ambiciozen, zato bomo do njega pristopili s ponižnostjo in svoje cilje postopoma stopnjevali vse do vrha."

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"