Prek prvak, Faggioli rekordno

28. 8. 2011
Deli

33-letni Italijan Simone Faggioli ni samo zmagovalec 17. gorske dirke Petrol Ilirska Bistrica, pač pa je tudi novi rekorder letošnje predzadnje dirke za evropsko prvenstvo. Še bolj pa je navdušil Vrhničan Aleš Prek, ki je z Mitsubishijem Lancerjem EVO IX predčasno osvojil naslov evropskega gorskohitrotnega prvaka v kategoriji I.

Tovarniški voznik Oselle Simone Faggioli je bil v obeh tekmovalnih vožnjah najhitrejši, v prvi pa je s časom 2 minuti in 2 desetinki celo popravil svoj lastni rekord proge. Za njim so se razvrstili še štrije vozniki formul 3000, Italijan Fausto Bormolini pa je uspel zadržati drugo mesto pred tremi Čehi. Najboljši domači dirkač je bil Vladimir Stankovič na 10. mestu v skupni razvrstitvi, najboljši med turističnimi avtomobili pa je bil domačin Milan Bubnič (Lancia Delta Integrale) na 22. mestu.

A vse to je manj pomembno od dejstva, da je Aleš Prek z zmago v kategoriji 1 (športni avtomobili, v kategoriji 2 pa so formule in prototipi) evropskega gorskohitrostnega prvenstva dosegel najboljši rezultat slovenskega dirkanja v zgodovini, naslov pa je osvojil izjemno zanesljivo, saj je na enajstih dirkah slavil kar osemkrat. Na dirki so se zgodile tudi nesreče, več o dogajanju na naši najprestižnejši dirki pa v prihodnjem Avto magazinu, ki izide 8. septembra. (AM)


REZULTATI


FOTO: Uroš Modlic

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja