Formula 1: Kimi Raikkonen poskrbel za predčasen konec prvega dne testiranj

18. 2. 2019
Deli

Najhitrejši je bil Sebastian Vettel s Ferrarijem.

Nemec je svoj najboljši čas postavil še pred premorom za kosilo, pozneje pa se je osredotočal na daljše serije krogov in časa ni več izboljšal. Najhitrejši krog je sicer opravil na zmesi gum, imenovani C3, kar bi bila po lanski nomenklaturi različica Soft. Vettel je skupno danes opravil kar 169 krogov. Njegov najbližji zasledovalec je bil novi McLarnov voznik, Španec Carlos Sainz ml., ki je po tehničnih težavah, ko je poskrbel za prvo prekinitev testiranj po premoru za kosilo, pozneje dosegel štiri desetinke sekunde slabši čas od Ferrarijevega dirkača. Tudi pri McLarnu so z opravljenim številom krogov lahko zadovoljni, saj so jih nanizali 119.

V zadnji uri testiranj je napredoval še Romain Grosjean (Haas), ki je za Vettlom zaostal približno sekundo, vendar pa mu v celotnem dnevu ni uspelo opraviti razdalje dirke. Max Verstappen je uradno začel novo obdobje v zgodovini moštva Red Bull, saj njihova dirkalnika letos poganjajo Hondini pogonski sklopi. Brez večjih tehničnih težav je Nizozemec na koncu osvojil četrto mesto na razpredelnici in pri tem opravil skoraj dve dolžini dirke.

Kimi Raikkonen je za prvo prekinitev v letošnji sezoni poskrbel že zjutraj z vrtenjem, saj je obtičal v pesku, potem za moštvo Alfa Romeo opravil 114 testnih krogov, približno minuto pred koncem današnjega testnega dne pa obtičal na izvozu iz boksov in povzročil nekoliko predčasen konec ponedeljkovih testiranj.

Povratnik v Formuli 1, Rus Daniil Kvyat, je za Toro Rosso dosegel šesti najhitrejši čas, za njim pa se je uvrstil Sergio Perez (Racing Point), vendar so njegov dirkalnik dajale porodne težave in opravil je le 30 krogov.

Lani najhitrejše moštvo Mercedes se danes ni osredotočalo na rekordno hitre kroge, temveč na konstantnost in dober dirkaški ritem. Lewis Hamilton je popoldne prevzel dolžnosti od finskega kolega Valtterija Bottasa ter odpeljal 81 krogov. Hamilton in Bottas sta dosegla osmi in deveti čas dneva.

Lestvico sta zaključila oba Renaultova dirkača, Nico Hulkenberg in Daniel Ricciardo, ki sta skupaj s svojima dirkalnikoma opravila le 109 krogov. Na testiranju danes kljub sprva drugačnim napovedim ni nastopilo moštvo Williams. S svojim letošnjim dirkalnikom FW42 imajo očitno težave in vodja ekipe Claire Williams je danes sporočila, da je trenutno 'prihod dirkalnika na stezo bolj verjeten v sredo'.

Po prvem dnevu je testiranja kot vselej težko ocenjevati in iz njih izluščiti nekakšne dokončne sklepe, videti pa je, da Ferrari deluje precej suveren. Zavedati se moramo, da od Mercedesa simulacij kvalifikacijskih krogov še nismo videli, zato bo na dokončne odgovore o razmerju moči treba počakati vsaj do konca tega tedna, še bolj verjetno pa do rezultatov prvih nekaj dirk. Za zdaj se zdi, da so se pri McLarnu dokaj dobro ujeli z novim partnerjem Renaultom, obetaven pa je tudi prvi vtis pri moštvih Alfa Romeo in Haas. Za Red Bull lahko rečemo, da s Hondo ni bilo pretiranih tehničnih težav, kar je vsekakor pozitiven znak. Osmoljenca prvega dne sta tovarniško moštvo Renault in seveda Williams, ki je bil z razvojem dirkalnika z letnico 2019 očitno v takšni časovni stiski, da jih v prihodnjem dnevu ali dveh čaka še veliko dela s pripravami.

Testiranja bomo za vas seveda spremljali tudi v prihodnjih dneh ter vas obveščali o posebnostih in rezultatih. Naj spomnimo: prva dirka bo na sporedu sorazmerno kmalu, 17. marca na uličnem dirkališču v avstralskem Melbournu.

Neuradni časi prvega dne testiranj:

  1. Sebastian Vettel (NEM) Scuderia Ferrari Mission Winnow SF90 1m18.161s 169 krogov
  2. Carlos Sainz ml. (ŠPA) McLaren F1 Team MCL34 1m18.558s 119 krogov
  3. Romain Grosjean (FRA) Rich Energy Haas F1 Team VF-19 1m19.159s 65 krogov
  4. Max Verstappen (NIZ) Aston Martin Red Bull Racing Honda RB15 1m19.426s 128 krogov
  5. Kimi Raikkonen (FIN) Alfa Romeo Racing C38 1m19.462s 114 krogov
  6. Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Toro Rosso Honda STR14 1m19.464s 77 krogov
  7. Sergio Perez (MEH) SportPesa Racing Point F1 Team RP19 1m19.944s 30 krogov
  8. Valtteri Bottas (FIN) Mercedes AMG petronas Motorsport W10 1m20.127s 69 krogov*
  9. Lewis Hamilton (VBR) Mercedes AMG Petronas Motorsport W10 1m20.135s 81 krogov **
  10. Nico Hulkenberg (NEM) Renault F1 Team R.S.19 1m20.980s 65 krogov *
  11. Daniel Ricciardo (AVS) Renault F1 Team R.S.19 1m20.983s 44 krogov **

*vozil samo dopoldne

**vozil samo popoldne

Tekst: Janez Heimer

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja