Formula 1 - Silverstone postaja Hamiltonstone, pa čeprav po treh kolesih

2. 8. 2020
Deli

Srečni zmagovalec četrte dirke letošnje sezone formule 1 v Silverstonu je Lewis Hamilton (Mercedes), drugi je bil Max Verstappen (Red Bull) in tretji Charles Leclerc (Ferrari): Hamilton si je zmago privozil s preluknjano sprednjo pnevmatiko.

Čeprav je sprav kazalo, da Mercedes tudi to pot na VN Velike Britanije v Silverstonu nima prave konkurence, se je vse postavilo na glavo v zadnjih krogih 52 krogov dolge dirke.

Najprej je popustila sprednja leva pnevmatika pri Valtteriju Bottasu. Finec je zaradi tega ostal brez točk, a opozorilo za Lewisa Hamiltona je bilo dovolj jasno. »Ko je pri Valtteriju popustila pnevmatika, je bila moja še v redu. A potem je v zadnjem krogu popustila še na mojem dirkalniku in srce mi je skočilo v grlo. Moral sem voziti ravno prav hitro da sem pripeljal v cilj nepoškodovan dirkalnik, pa čeprav so mi iz ekipe sproti odštevali koliko prednosti še imam pred Maxom Verstappnom,« je po dirki povedal Hamilton. S tem je Britanec slavil svojo 87. zmago v karieri in sedmo na domači dirki, to pa je nov rekord v statisti formule 1.

Max Verstappen je zmago dejansko zapravil s postankom v boksih tik pred koncem dirke, ko je želel loviti najhitrejši krog na dirki (to mu je sicer tudi uspelo), a prav razočaran vseeno ni bil: »Malo sme vesel, malo žalosten. Moja dirka je bila precej dolgočasna, Mercedesa sta bila prehitra, pred ostalimi sme imel dovolj prednosti. Brez drugega postanka bi zagotovo zmagal, a v dirkanju moraš imeti včasih tudi nekaj sreče ali smole.«

Tretje mesto je šlo Ferrariju in Charlesu Leclercu, ki je priznal, da so bili daleč od stopničk, a da jim je pomagala sreča: »To je bila zahtevna dirk, na koncu sem tudi jaz malce upočasnil saj nas je skrbelo če bodo pnevmatike zdržale. A a stopničke nam je pomagala smola Bottasa smo pa precej prepočasni da bi to dosegli z lastno hitrostjo.«

Kot omenjeno je Bottas ostal brez točk, dirko je končal kot 11., brez točk je zaradi enake napake ostal tudi Carlos Sainz, močno pa je v zid treščil Danil Kvjat. Kot je bilo videti se je tudi pri njemu poslovila pnevmatika.

Naslednja preizkušnja bo čez teden dni na istem dirkališči in sicer VN 70 let formule 1. Na tej stezi se je namreč leta 1950 'rodila' sodobna formula 1. Po prikazanem na prav kar minuli dirki si lahko obetamo novo vroče dogajanje na tem nekdanjem vojaškem letališču.

Tekst: Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem