Formula 1, VN Italije: Nora dirka v Monzi postregla z nepričakovanim zmagovalcem

Na osmi dirki letošnje sezone formule 1 v Monzi je nepričakovano prvič v karieri slavil Pierre Gasly (Alpha Tauri), drugi je bil Carlos Sainz (McLaren) in tretji Lance Stroll (Racing Point). Hamilton je po veliki napaki zasedel sedmo mesto, oba Ferrarijeva dirkača in Max Verstappen po so odstopili.

Dirka v Monzi je postregla z vsem  kar sodobna formula 1 premore. Če je na startu kazalo, da bo imel Lewis Hamilton malo dela na poti do nove zmage, se je kmalu zelo zapletlo. Ob zelo udobnem vodstvu je ob uvozu v bokse parkiral svoj pokvarjeni dirkalnik Magnussen, zaradi česar so v vodstvu dirke zaprli uvoz v bokse in na stezo poslali varnostni avtomobil. Hamilton pa je vseeno zavil v bokse po nove pnevmatike in si nakopal 10-sekundni kazenski postanek v boksih.

»Res nisem vdel opozorilne rdeče luči. Žal mi je, vso krivdo prevzamem nase, ostal sem brez novih 25 točk in zmage,« je po dirki povedal Hamilton, »istočasno pa moram čestitati Gaslyju, ki je vrhunsko odpeljal dirko in izkoristil vse ponujene priložnosti.« Nekaj zmede je bilo tudi v vodstvu ekipe, eden od strategov je sicer zavpil Hamiltonu o zaprtem uvozu v bokse, a je bilo že prepozno. »Z našega komandnega pulta ne moremo videti semaforja v Parabolici in če dirkač ne vidi luči, veliko ne  moremo storiti,« pa je povedal vodja Mercedesa Toto Wolff. In dodal da je na njihovo srečo tudi Verstappen ostal brez točk, torej na koncu vsega Hamilton niti ni izgubil veliko točk v primerjavi z neposrednimi tekmeci.

Pravi polom so doživeli pri Ferrariju, ki so prvič po letu 2006 v Monzi ostali brez točk. Ko je na začetku dirke Sebastian Vettel odstopil zaradi okvare zavor, je kasneje v zloglasni Parabolici močno treščil v zaščitni zid Leclerc. Na srečo jo je odnesel brez poškodb, a zaradi popravila ograde je bila dirka prekinjena. Po novem startu in postanku v boksih je Hamilton dirko nadaljeval kot zadnji uvrščeni, potem pa se je še uspel prebiti na sedmo mesto in si za najhitrejši krog priboril še eno dodatno točko.

Na vso srečo za Ferrari na tribunah ni bilo najbolj zagretih navijačev, vsega 250 zdravnikov in medicinskih sester, ki so se borili proti okužbi z virusom v najtežjih dneh v minulih mesecih, so povabili na ogled dirke. Zato pa so se veselili vsaj domače zmage, kajti ekipa Alpha Tauri dejansko izvira iz nekdanjega Minardija s sedežem v Faenzi.

»Noro, ne morem dojeti kaj se je zgodilo. Verjetno bom povsem razumel šele čez nekaj dni,« je bil presrečen Pierre Gasly, ki je tako postal prvi francoski dirkač z zmago po triumfu Olivierja Panisa v Monaku leta 1996. In ekipi dejansko privozil njihovo drugo zmago, ravno v Monzi pred 12 leti je slavil takrat mladi Sebastian Vettel (sicer še v predhodniku Toru Rossu).

Drugo mesto je šlo Carlosu Sainzu. »Sem vesel, a tudi razočaran. Res sem si želel te zmage, zmanjkal mi je en krog. Vseeno je bil to res nora in zanimiva dirka, vozil sem na polno v zadnjih krogih a se žal ni povsem izšlo,« je povedal Španec. In dodal, da bi ob normalnem poteku dirke verjetno tako ali tako končal kot drugi za Hamiltonom saj je imel vse tekmece pod nadzorom, tudi Bottasa (ta je bil močno razočaran nad delovanjem pogonskega sklopa) in Verstappna (ki je odstopil zaradi tehnične težave na motorju).

Tretji je bil Lance Stroll, Kanadčan pa je po dirki povedal, da se je moral zelo potruditi da se je na ponovnem startu dobro zbral in prišel na stopničke. »Lahko bi vse izgubil, prehitevanj in tesnih dvobojev ni manjkalo, veliko smo morali delati na strategiji, hitro bi lahko naredil kakšno večjo napako. Zato moram biti zadovoljen.«

Seveda je bil veliko manj zadovoljen vodja Ferrarija Mattia Binotto. »To pot smo bili res slabi, obupno prepočasni. Upam, da bo na naslednji dirki, ki bo naša 1000-a v formuli 1, bolje.« In ta bo na sporedu prihodnjo nedeljo v Mugellu, kjer bo na sporedu dirka za VN Toskane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja