Formula 1, VN Rusije - Hamiltonovih in Mercedesovih napak je bilo preveč

Zmagovale VN Rusije, desete dirke letošnje sezone formule 1 v Sočiju, je Valtteri Bottas (Mercedes), drugi je dirko končal Max Verstappen (Red Bull), kot tretji je v cilj zapeljal Lewis Hamilton (Mercedes). Slednji si je privoščil veliko napak, vseeno pa je obdržal prednost 54 točk v skupnem seštevku pred Bottasom.

Valtteri Bottas je zaslužen zmagovalec letošnje dirke v Sočiju. S tem je osvojil deveto zmago in drugo v Sočiju, in tudi to pot je dirko začel s tretjega startnega mesta. Vseeno je k njegovi zmagi veliko prispevalo tudi nenavadno veliko napak Lewisa Hamiltona in njegove ekipe, zaradi česar se Britanec po dirki ostal zelo redkobeseden. A tudi brez tega 'darila' bi se Britanec moral pošteno potruditi da bi za seboj zadržal tako Bottasa kot Verstappna.

»Zelo sem vesel in zadovoljen, končno mi je spet uspelo zmagati, dolgo je že tega k sem nazadnje stal na najvišji stopnički,« je po dirki povedal Bottas. »Start je bil zelo dober, odlično sem izkoristil zavetrje za Hamiltonom. Pri zaviranju v drugi ovinek pa mi je v vizir priletela večja čebela ali nekaj podobnega zato za trenutek nisem videl kje moram zavirati in tako mi ni uspelo prehiteti. A ko sem izvedel za Lewisovo kazen, sem vedel, da ga moram le disciplinirano slediti.« Ob tem je dodal, da Max Verstappen to pot ni bil resna grožnja in da je imel odličen dirkalnik, s katerim je zlahka nadzoroval dogajanje na stezi.

Max Verstappen je ponudil ponujeno darilo z obema rokama in po dveh zaporednih dirkah brez točk spet prišel na stopničke: »To je rezultat, ki sem ga v tem trenutku zelo potreboval. Po startu mi ni uspelo dobro zavirati v drugi ovinek in sem oral zapeljati skozi 'izhod v sili', a sem vseeno v nadaljevanju uspel nekako ujeti pravi ritem. Nismo bili dovolj hitri za zmago, zato sem se bolj osredotočil na mojo dirko in se nisem obremenjeval ne z Bottasom ne s Hamiltonom, ki je bil predaleč za menoj da bi me lahko ogrozil. Že to, da so se spet uvrstili med oba mercedesa, je dober znak.«

Največji osmoljenec ne le dirke, ampak celega konca tedna, Lewis Hamilton pa je na koncu iz vsega le izvlekel tretje mesto. Njegova kalvarija se je začela že na kvalifikacijah, ko so u v drugem delu črtali najhitrejši čas, po rdeči zastavi zaradi nesreče Vettla, pa je imel le en poskus da se uvrsti v zadnji del kvalifikacij, hitri krog pa je ujel vsega sekundo pred koncem delnih kvalifikacij. Pa še to na »napačnih« pnevmatikah za nedeljsko dirko.

Kot da vsega ni bilo dovolj, si je pred dirko na izvozu iz boksov privoščil še dvojno napako: poskusni start je opravil na mestu, kjer to ni dovoljeno, pa čeprav je od ekipe dobil zeleno luč. Očitno tudi tam niso dobro prebrali pravilnika, za to je dobil dvakrat po pet sekund kazni, kar mu je v nadaljevanju povsem uničilo dirko. Razumljivo je bil po prihodu v cilj zelo redkobeseden: »Ne bi veliko govoril o tem, dirka ni bila dobra, a to je zdaj mimo. Vozil sem na tretje mesto, to je bilo največ kar sem lahko dosegel.«

In da bo mera polna, si je za to napako najprej prislužil še dve kazenski točki, torej bi jih moral imeti 10, pri 12 točkah pa bi moral eno dirko spremljati le kot gledalec. A vodstvo dirke je kasneje spremenilo to odločitev in umaknilo to kazen Hamiltonu, saj je Britanec vprašal ekipo ali lahko drugje preskusi start, in njegov inženir mu je dejal, da lahko. Zato pa so Mercedes kaznovali s 25.000 evri kazni. S prvotno odločitvijo vodstva dirke o dveh kazenskih točkah se nista strinjala ne Verstappen ne Vettel, oba sta poudarila, da Hamilton ob tem ni nikogar ogrožal.

Torej Hamilton ostaja pri »le« osmih kazenskih točkah, a bo moral biti vseeno na naslednjih treh dirkah zelo previden, saj mu prve točke začnejo brisati šele na VN Turčije.

Naslednja dirka bo na sporedu 11. Oktobra, ko bo na Nürburgringu VN Eifla.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"