IRC: Hänninenu še Škotska

17. 10. 2010
Deli

Finec Juha Hänninen (Škoda Fabia S2000) je po osvojitvi letošnjega naslova prvaka zmagal še na škotskem reliju. Toda dirkač dirke je bil vseeno drugouvrščeni, Norvežan Andreas Mikkelsen (Ford Fiesta S2000).

Finec je odpeljal svoj zadnji letošnji reli (na Cipru ga namreč ne bo) tako rekoč brez težav, zato pa je moral paziti na presenetljivo hitrega Mikkelsena v Fiesti.

Če za 21-letnega Norvežana iz Osla (ki je odraščal tudi v Švici) že vemo, da je presneto hiter, pa je bilo na spolzkem škotskem blatu presenečenje, kolikšen napredek so pri Hankooku naredili z makadamskimi gumami.

Hankook je, kot se lepo vidi na fotografijah, glavni sponzor mladega Norvežana, zato so konkurenčnosti prav gotovo veseli. Še več – za prihodnjo sezono se že šušlja, da bodo s pomočjo Norvežana nastopali kar na vseh dirkah serije IRC.

Škotske hitrostne preskušnje imajo dirkači kljub vratolomnim hitrostim zelo radi, čeprav je groba podlaga kriva za številne kvare in odstope. Lanski prvak Kris Meeke je na Peugeotu 207 S2000 kar dvakrat prebil gumo, zato več kot do tretjega mesta kljub začetnemu vodstvu ni uspel priplezati.

Proton je na start pripeljal kar tri dirkalnike Proton Neo Satria S2000, vendar niti Alister McRae niti Keith Cronin niti Tom Cave (pozor, fant ima šele 18 let) niso uspeli videti cilja. Toda rumeni nedvomno napredujejo, kar dokazujejo časi McReja zadnji dan relija, ko je nastopil v okviru pravila SupeRally.

V pokalu 2WD je prepričljivo zmagal Estonec Siim Plangi s Hondo Civic Type-R. (AM)

Rezultati

1. Hänninen/Markkula (Škoda Fabia S2000) 2.01:07, 4

2. Mikkelsen/Floene (Ford Fiesta S2000) +25, 5

3. Meeke/Nagle (Peugeot 207 S2000) +3:24, 2

Foto: IRC

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"