MotorSport salon Ljubljana

23. 3. 2009 | Aljoša Mrak
Deli

Zima maha v slovo, zato se iz zimskega spanca prebujajo tudi dirkači. A prvi vtis zavaja, saj med nekajmesečnim obdobjem ni bilo počivanja, temveč letanje za sponzorji in pripravljanje dirkalnikov. Tudi za nov motošportni salon!

Dirkač in poslovnež Samo Čede je organiziral salon dirkalnih avtomobilov (in motociklov) na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, da bi širšemu občinstvu predstavil različne zvrsti avto-moto športa.

»Začeli smo z majhnimi koraki, ker si v trenutnih kriznih razmerah več ne moremo privoščiti. V prihodnosti pričakujemo večji odziv avtomobilskih zastopnikov, ki bi pripeljali tudi kakšen dirkalnik formule 1, DTM-a, WTCC-ja ali relija, saj si prizadevamo, da bi salon postal tradicionalen, « je dejal Čede.

Soorganizator Drago Božič pa je poudaril, da niso hoteli le salona z razstavljenimi dirkalniki, ampak so dali velik poudarek aktivnemu dogajanju. Zato so v Sloveniji kot prvi državi zunaj Avstrije predstavili tekmovanje SportDrift (www.sportdrift.com), simulatorje vožnje z bogatimi nagradami itd.

Predstavili so se atraktivni dirkalniki, recimo Peugeot 207 S2000, Porsche 911 za vztrajnostne dirke, formula F3000, prototipi, razširjeni (in 'naviti') avtomobili za drift, pokalni dirkalniki Renault Clio, za popestritev pa so poskrbeli tudi starodobniki, dirkalni motocikli, policija (Provida) in AMZS (simulacija trka oziroma zakaj pripenjanje z varnostnim pasom rešuje življenja).

Med serijskimi avtomobili pa so izstopali predelani Gassnerjev Mitsubishi Lancer Evolution, Subaru Impreza STi, BMW M3, Mini John Cooper Works, Renault Megane R26R in VW Scirocco.

Za nameček pa je kar nekaj podjetij predstavilo svoj prodajni program dirkaške (in druge) opreme, od IK Sporta (www.ik-sport.si), Recara Slovenija (www.recaro-slovenija.si) in AS Motorsporta (www.asmotorsport.si) do znanega podjetja dodelanih podvozij Amortizer (www.amortizer.si).

In medtem ko je bila rdeča nit salona predstavitev (domačega) dirkanja, pa ste lahko v dveh dvoranah sredi Ljubljane spoznali prve korake v tem zanimivem športu (dirkaška šola Lamko, www.avtoklub-lamko.si) ter srečali eminentne goste, kot sta nekdanji dirkač formule 1 Karl Wendlinger ter trenutno vodeči v prvenstvu PWRC Šved Patrik Sandell.

Prvi je pobudnik tekmovanja SportDrift, drugi pa je prišel na povabilo Darka Strahiniča, ki skrbi za dobro ime podjetja Renault Sport in pripravlja mednarodno tekmovanje pokalnih Cliov Dunlop EuroCup.

Aljoša Mrak, foto Aleš Pavletič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"