Prazne tribune in virtualne kvalifikacije!*

1. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Prazne tribune in virtualne kvalifikacije!* (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Sezona se z novimi pravili začenja v Kanadi.

V zadnjih tednih je mednarodna avtomobilistična organizacija FIA mrzlično iskala rešitve, kako rešiti preostanek sezone v kraljici avtomobilskega dirkanja, Formuli 1. Velik del sezone je že bil izgubljen, saj so do zdaj že odpovedali vse dirke, vključno s tisto v Azerbajdžanu, ki je bila načrtovana med petim in sedmim junijem. Sezona se bo tako začela teden dni pozneje z dirko v kanadskem Montrealu, a s precej drugačnim programom, kot je bilo načrtovano do zdaj.

Prva izmed sprememb, za katero so se organizatorji dirke in FIA odločili po dolgotrajnih pogajanjih, je bila ukinitev udeležbe gledalcev na prizorišču. Tribune bodo tako ostale prazne, prihodke, ki bi jih prejeli od prodanih vstopnic, pa bodo nadomestili na drugačen način. Na tribunah, v garažah in ob stezi bodo povečali število kamer, ki bodo sliko predvajale izključno prek uradne strani Formule 1, kjer je bil ogled proti plačilu mogoč že do zdaj. Gledalci bodo tako lahko izbirali, do koliko kamer bodo želeli dostopati, od tega pa bo odvisna tudi cena ogleda dirke. Cena najcenejšega paketa bo znašala 33 evrov na dirko.

Moštva niso ravnodušna, a sprejemajo kompromis.

Druga izmed sprememb, ki se obeta, pa je najbolj vezana na dirkače in ekipe. Namesto klasičnih petkovih treningov in sobotnih kvalifikacij bodo zanje v prostorih moštev na dirkališču na njihovih računalniških simulatorjih potekale virtualne kvalifikacije in treningi. Vozniki se bodo tako z asfaltom prvič srečali šele na nedeljskem dopoldanskem treningu, s tem pa jih bodo organizatorji kar najbolje izolirali od drugih moštev in od osebja na progi. V zraku je celo ideja, da bi morala moštva ob morebitnem izletu s steze ali okvari dirkalnika sama poskrbeti za njihov odvoz.

S potezo FIE se moštva sicer ne strinjajo v celoti, vendar si ne želijo, da bi vsa zimska testiranja in razvoj dirkalnikov šel v nič. Zato se pridružujejo mnenju, da je sezono treba izpeljati na takšen ali drugačen način.

*članek je prvoaprilska šala in ni resničen

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja