Rally Dakar: Zmagal Carlos Sousa, Darij in Boštjan uspešno v cilj

6. 1. 2014 | Peter Kavčič
Deli

Uvodna etapa 35. Relija Dakar se je za posadko Novak/Leskovec končala dobro. S 180 kilometri zahtevne hitrostne preizkušnje sta opravila v času dobrih treh ur in pol ter zasedla solidno 110. mesto v konkurenci avtomobilistov. Darij pravi, da se dirka v resnici začne šele jutri, ko pride na vrsto prva zares težka etapa.

Na prvi, 809 kilometrov dolgi etapi, si je zmago privozil izkušeni Portugalec Carlos Sousa v kitajskem prototipnem dirkalniku Haval, ki je nekakšna evolucija Mitsubishijevega dirkalnika. Drugo mesto je zasedel Argentinec Orlando Terranova v Miniju in tretje Katarec Nasser Al-Attiyah , ki je z Minijem zaostal za vodilnim za vsega 47 sekund. Četrto mesto je zasedel Roma, peto Sainz z SMG Buggyjem in že zaostaj aza dobre 4 minute. Branilec naslova Stephane Peterhansel je prvo etapo končal na šestem mestu z zaostankom 4. minut in 21 sekund. Jutri bo zagotovo napadel prav z azloglasnih sipinah.

Darij in Boštjan sta uvodno etapo odpeljala previdno in tekoče: 'Na štartu je bilo zelo vroče, zunaj so namreč namerili 36°C medtem, ko je bilo v avtomobilu še precej bolj vroče in sva v cilj pripeljala precej izžeta. Trasa je bila speljana med ogromnimi skalami in je bila presenetljivo zavita in tehnično zahtevna. Trenutek nepazljivosti ali malo preveč pretiravanja je lahko kaj hitro pripeljalo do predrte gume ali okvare. S taktiko postopnega dvigovanja tempa sva uspela prehiteti kar nekaj avtomobilov, še najbolj pa me veseli to, da naju niso ujeli najhitrejši tovornjaki kljub temu, da sva štartala na repu konkurence'... je svoje vtise na kratko strnil Darij, ki pa priznava, da se dirka zares začenja šele jutri, ko bodo prvič okusili tudi sive vulkanske sipine.

Volkswagnov Amarok je deloval brezhibno, predvsem pa sta ga skupaj z Boštjanom pazila prek večjih skokov z enim samim namenom, da ohranita vitalen dele močne za najbolj naporne etape. Alexa Humarja, ki skrbi za brezhibno delovanje dirkalnika, tako čaka dokaj mirna noč.

Jutri bo na vrsti etapa od San Luisa do San Rafaela. Sestavljena bo iz 365 kilometrov transferja in 433 kilometrov hitrostne preizkušnje, v skupno dolžino pa bo merila kar 798 kilometrov.

Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"