Red Bull Air Race Ascot: Peter Podlunšek se domov vrača z desetim mestom in osvojeno točko!

15. 8. 2016
Deli

Z dirko v Ascotu se je sezona najhitrejše motošportne serije na svetu prevesila v drugo polovico. Peter Podlunšek je že tretjič v karieri nastopil nad znamenitim kraljevim hipodromom v idilični angleški pokrajini Berkshire, a z eno pomembno razliko. V letih 2014 in 2015 je pilot iz Murske Sobote nad edinstvenim prizoriščem, ki ob pilotov zahteva statični start s trave pred veliko tribuno, nastopil kot pilot pokala Challenger, letos pa se je nad angleško trato vrnil kot pilot elitnega razreda Master.

"Današnji let lahko ocenim kot izjemno uspešen, saj nova točka v prvenstvu pomeni napredek zame in za celotno ekipo Peter Podlunšek Racing. Le nekaj centimetrov mi je zmanjkalo, da bi se lahko uvrstil v polfinale ali krog osmih. Šonka kot drugouvršeni včerajšnjih kvalifikacij ni bil najbolj enostaven nasprotnik, dati sem moral vse od sebe in se za vsako ceno izogniti napaki, ki bi me stala časovnega pribitka. Vem, kje imam še precej rezerve in na tem bom delal v naslednjih tednih, ko nas 3. in 4. septembra čaka dirka v Nemčiji, natančneje v Lausitzu, kamor bomo, upam, prišli še z nekaj posodobitvami na letalu. Zenkrat lahko povem le to, da se naši navzdol obrnjeni zaključki kril obnesejo in sem s to dokaj drzno odločitvijo več kot zadovoljen." - Peter Podlunšek, Master pilot svetovnega prvenstva Red Bull Air Race

Statični start? "Kar je atrakcija za gledalce, je velik izziv za pilote." je večkrat poudaril strokovni komentator in najuspešnejši pilot prvenstva vseh časov Paul Bohnomme. "Steza je zahtevna, ubiranje pravih linij zaradi manjše hitrosti skozi prva vratca pa še toliko bolj pomembno."

"Po analizi včerajšnjih kvalifikacijskih letov lahko z Markom Travnerjem rečeva, da je Peter uspel sestaviti dve zanimivi liniji : v prvem kvalifikacijskem poskusu dober zaključek in v drugem izjemen začetek. Majhna napaka je bila preveč direkten vhod v vrataštevilka 6 in previsoka linija do naslednjih vrat. Današnja taktika je torej sestaviti začetek drugega poskusa in konec prvega. Nekaj časa nam torej še ostaja na progi, ki ga bomo sedaj poskušali ujeti in dohiteti nasprotnike." je dopoldne pred dirko povedal Boštjan Dečman, glavni taktik ekipe Peter Podlunšek Racing.

"Danes imamo tu fantastično dirko, prijetnih 20 stopinj in praktično nič vetra. Peter je čudovito letel - no, mogoče bi lahko še malo bolj pritisnil v določenih ovinkih, a nismo smeli tvegati napake in v osnovi mu dam in sem nanj tudi zelo ponosen. Resnično se veselim dirke v Lausitzu čez tri tedne, kamor odhajamo tudi z novim okrovom motorja, zarači česar bi moralo letalo po vseh pravilih postati še hitrejše." pa je po presenetljivem razpletu dirke dejal ameriški tehnik ekipe Dax Wanless.

Ekipa Peter Podlunšek Racing se po diskvalifikaciji McLeoda in Kopfsteina zaradi prekoračitve dovoljenega številka obratov (2950) namreč v Slovenijo vrača z desetim mestom in novo osvojeno točko, kar je odlična napoved za Lausitzing 3. in 4. septembra.

Nekoliko presenetljiv zmagovalec dirke v Ascotu je postal Matt Hall. Dolderer je stopil na drugo in Arch na tretjo zmagovalno stopničko.

Že zdaj toplo vabljeni z nami v Nemčijo!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"