Reli SP: Dramatičen začetek reli sezone na Švedskem

13. 2. 2011
Deli

Na prvem reliju sezone je popolno prevlado slavil Ford. Nove Fieste WRC so zasedle vsa tri mesta na stopničkah.

Do polovice relija je presenetljivo vodil mladi Norvežan Mads Ostberg, ki ga je v soboto prehitel tovarniški dirkač Forda Mikko Hirvonen. Finec je v vodstvu ostal vse do konca relija, ki ga je, tako kot lani, tudi dobil. Razlika na koncu ni bila velika, a drugo mesto Ostberga ni spravilo v slabo voljo. Na tretjo stopničko se je pripeljal Jari-Matti Latvala in tako zaokrožil odličen Fordov začetek sezone.

Za zmago se je v nedeljo borilo kar pet dirkačev, tudi dva Citroena. Sebastien Loeb je moral prvi dan kot prvi na cesti čistiti zasneženo podlago, poleg nekaterih napak pa je velik pribitek in komaj šesto mesto odraz tudi dveh počenih gum. Njegov moštveni kolega Sebastien Ogier bi brez petkove napake zagotovo pristal na stopničkah, tako ja pa je z DS3-jem v svojem drugem švedskem reliju z WRC-jem zabeležil dobro četrto mesto in pokazal nekaj odličnih voženj. Najhitrejši je bil na zadnji preizkušnji, ki je bila predvajana v živo na mnogih televizijskih sprejemnikih, na njej pa so prvič podelili tudi točke najhitrejšim trem.

V središču pozornosti je bil Petter Solberg, ki ga je švedska policija oglobila z odvzemom vozniškega dovoljenja, ker je bil prehiter na etapi. Zaradi tega je za volan na zadnjem HP-ju sedel kar sovoznik Chris Patterson. Novi dirkalniki z 1,6-litrskimi motorji so v švedskih gozdovih pričarali odličen zvok, s svojo nemirnostjo pa bodo zagotovo letos še razveseljevali vse ljubitelje atraktivnih voženj.

Reli po Švedski, rezultati:

1.  Mikko Hirvonen (Ford) 3.23:56,6s
2.  Mads Ostberg (Ford) + 6,5 s
3.  Jari-Matti Latvala (Ford) + 34,0 s
4.  Sebastien Ogier (Citroen) + 47,7 s
5.  Petter Solberg (Citroen) + 1:31,2 s
6.  Sebastien Loeb (Citroen) + 2:30,3 s
7.  P-G Andersson (Ford) + 6:22,0 s
8.  Kimi Raikkonen (Citroen) + 7:02,3 s
9.  Matthew Wilson (Ford) + 10:11,5 s
10.  Khalid Al Qassimi (Ford) + 10:31,1 s

Power Stage, rezultati:

1.  Sebastien Ogier (Citroen) 2:22,7 s
2.  Sebastien Loeb (Citroen) + 0,3 s
3.  Jari-Matti Latvala (Ford) + 0,7 s
4.  P-G Andersson (Ford) + 1,3 s
5.  Mikko Hirvonen (Ford) + 1,4 s

Foto: Uroš Modlic

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja