Reli SP: Rally Akropolis

7. 6. 2007
Deli

Začelo se je s petkovimi srditimi boji za vsako sekundo. Na koncu je na grškem kamenju kar malce presenetljivo lahko zmagal Marcus Grönholm s Fordom. Njegov najnevarnejši tekmec Sebastien Loeb je bil poražen. Našemu Andreju Jerebu je nagajala tehnika.

Petek je bil resnično napet, saj so na 106 tekmovalnih kilometrih izmenično vodili kar trije dirkači, šest pa si jih je razdelilo osem najhitrejših časov petkovih preizkušenj. Grönholmu sta bila sprva najbližje oba Subaruja, Petter Solberg in Chris Atkinson, petkovo noč pa je Grönholm preživel s prednostjo le dobrih desetih sekund pred šestouvrščenim Sordom.

V igri za zmago so bila vsa tri tovarniška moštva. A samo do sobote, ko je Grönholm pokazal zobe že na prvem HP-ju, kar 48, 88 kilometra dolgi preizkušnji, na kateri se je opekel marsikateri Marcusov tekmec. Atkinson je, recimo, zaradi počene gume padel na sedmo, Hirvonen pa je imel srečo, da je obdržal peto mesto, saj je pri veliki hitrosti zapeljal s ceste.

Popoldne je imel Grönholm že več kot 43 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Pettrom Solbergom, ki je na razritem terenu grškega relija nekaj časa presenetljivo držal za seboj aktualnega svetovnega prvaka Sebastiena Loeba. Kako neprizanesljiv je lahko Akropolis, lahko pove mladi Jari Matti Latvala, saj so mu samo v soboto na eni hitrostni preizkušnji počile kar tri gume.

V nedeljo je Sebastien Loeb napadel, a se Marcus Grönholm ni dal in je zmagal še drugič zapored. Po Sardiniji, ki slovi tudi kot bolj zahteven reli, je Finec povečal prednost v skupnem seštevku in ima zdaj pred Francozom devet točk naskoka.

Na reliju po Grčiji pa smo imeli Slovenci znova svoje predstavnike. Andrej Jereb in Miran Kacin sta z Lancerjem dobro začela, a ju je (tako kot lani) pri napredovanju ustavila sobota. Potem ko sta v skupini PWRC držala šesto mesto, sta na 48-kilometrski Agii Theodori v primerjavi z najboljšimi v svojem razredu izgubila kar osem minut. Jereb je tožil nad zelo slabo vodljivim avtomobilom, pojavile so se težave s katalizatorjem, za nameček pa je še prebil gumo, kar je bilo dovolj, da sta Slovenca izpadla iz prve osmerice.

V zadnjem delu relija sta nato pridobila nekaj mest, na posameznih hitrostnih preizkušnjah sta se nekajkrat uvrstila med najboljšo deseterico in Rally Akropolis zaključila na 11. mestu v razvrstitvi svetovnega prvenstva PWRC. Jereb in Kacin sta v Grčiji kljub težavam (na ‘shakedownu’ jima je odpovedal tudi menjalnik) pustila odličen vtis. »Občutki so v cilju Rallyja Akropolis vsekakor precej mešani.

Po eni strani sem zelo zadovoljen s prvim delom relija, saj sem kljub pomanjkanju izkušenj z makadamskimi reliji lahko držal zelo dobro šesto mesto in bil s tem na pragu točk za svetovno prvenstvo. A podobno kot lani sem tudi letos ostal brez športne sreče, saj sva z Miranom drugi dan zaradi različnih težav izgubila preveč časa. Zaradi slabo vodljivega avtomobila ostaja grenak priokus in resnično si želim, da bi lahko kmalu nastopil brez tovrstnih zapletov in pokazal vse, kar znam, « je reli povzel Jereb, ki ga letos čaka še nastop na Novi Zelandiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja