Reli za SP: na Finskem Loeb ponižal Skandinavce

6. 8. 2012
Deli

Z letošnjo zmago na Finskem je Sebastien Loeb še bliže naslovu svetovnega prvaka z letnico 2012. Osemintridesetletni Francoz ni naredil zgolj pomembnega koraka k devetem zaporednem naslovu, pač pa je svojim skandinavskim tekmecem pokazal, da mu ne sežejo do kolen niti na njihovem domačem terenu.

Posadki Loeb-Elena je bil znova največji tekmec kolega v Citroënovi ekipi Mikko Hirvonen, ki slovi bolj po zanesljivosti kot po hitrosti. Toda prav zanesljivost Finca je Loeb najbolj izpostavil na začetku sezone, saj bi se lahko zaradi tehnične okvare, kakšne prebite gume preveč ali zgolj trenutka nepazljivosti zelo kmalu prelevil iz vodečega v zasledovalca. Toda očitno je nekdanji telovadec tako v formi, da je lahko hkrati hiter in še dovolj zanesljiv. Po sladki zmagi na finskem makadamu je Hirvonenu ušel že za 43 točk, trenutno tretjeuvrščenemu Pettru Solbergu pa kar za 67 točk. 

Tovarniška Fordova dirkača, Jari-Matti Latvala in Petter Solberg, tudi na tako rekoč domačem terenu (Solberg je Norvežan!) nista bila dorasla ne Loebu in tudi ne Hirvonenu. Niti Fiesti, odeti v nove barve, nista pomagali. Tokrat so bile menda krive zgrešene nastavitve podvozja na začetku relija ... Takoj za tovarniškimi dirkači sta se uvrstila Norvežan Mads Ostberg in Estonec Ott Tänak, potem pa sledita domačina Matti Rantanen in Jari Ketomaa v satelitskih Fordovih ekipah. Spodbudno deveto mesto je osvojil Čeh Martin Prokop, stari znanec slovenskih cest, saj je pri nas že dirkal in tudi testiral dirkalnik WRC, odličen deseti pa Sebastien Ogier. Ker Francoz še vedno nastopa s Škodo Fabio S2000, si počasi že težko želi sesti v tovarniški Volkswagnov dirkalnik Polo WRC, s katerim bodo - o tem smo skoraj prepričani - že na začetku precej hitri.

V prvenstvu SWRC je mogoče malce presenetljivo zmagal P.G. Andersson. Švedu vozniške spretnosti ne oporekamo, je pa zmaga na Finskem lep obliž Protonu za sezono, polno okvar in težav. Resda se je pred Šveda uvrstil tudi Ogier, ki menda ni tiščal na polno, vendar pa Škodina ekipa (ali bi moral tu napisati tovarniška Volkswagnova ekipa?) ni prijavljena v omenjeno prvenstvo. 

Osmoljenci dirke so prav gotovo Paddon (odpoved motorja), Atkinson (poškodba podvozja, ki je nastala zaradi vozniške napake), Neuville (nesreča), Block (nesreča), Green (nesreča), Novikov (nesreča) ... Chris Atkinson je dobil sedež v poltovarniški Citroënovi specialki po zaslugi zasedenega Naserja Al Atijaha, sa je le-ta na olimpijskih igrah osvojil bronasto medaljo v streljanju glinenih golobov, Craig Breen pa je prvič sedel v dirkalnem avtomobilu po hudi nesreči na italijanskem reliju, kjer je zaradi udarca v varovalno ograjo umrl njegov sovoznik.

Citroën ima po osmih dirkah že 280 točk, Ford pa 171. Volkswagen, prosim, pridite čimprej ...

Aljoša Mrak

REZULTATI

Foto: ekipe      

VIDEO nekaterih nesreč in napak:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"