Reli za SP: na Švedskem prevlada Skandinavcev

9. 2. 2014
Deli

Čeprav je Sebastien Ogier eden od dveh neskandinavskih voznikov, ki so zmagali na švedskem snegu, se mu tokrat kljub rekordnemu skoku ni izšlo. Prva tri mesta so zasedli Finec in dva Norvežana.

Jari-Matti Latvala (VW Polo R WRC) je končno dobil pravo kombinacijo med hitrostjo, atraktivnostjo in zanesljivostjo. Zmagal je s skoraj minuto prednosti pred sodirkačem v Volkswagnovi ekipi Andreasom Mikkelsenom. Odličen tretji prav tako Norvežan Mads Ostberg (Citroen DS3 WRC).

Latvala je nesporno hiter, vendar tudi nezanesljiv dirkač. Zato si lahko mislimo, da so bili zadnji kilometri relija zanj najtežji, saj je moral ohraniti zbranost in trezno glavo ter ubraniti veliko prednost, ki si jo je priboril po težavah s pregrevanjem motorja Mikkelsena. 24-letni Norvežan je namreč nabral toliko snega in ledu na prednjem delu svojega dirkalnika, da se je moral sredi hitrostne preskušnje ustaviti, da sta s sovoznikom dirkalnik počistila, saj se 1,6-litrski turbomotor Pola ni dovolj hladil. Odličen tretji je bil Mads Ostberg, kar je popolnoma enaka uvrstitev kot na lanskem reliju po Švedskem, le da je tokrat sedel v Citroenu DS3 WRC, lani pa se je potil v Fordu Fiesti RS WRC.

Prvak Sebastien Ogier (VW Polo R WRC) je na tej dirki naredil napako, se zagozdil v sneg in izgubil toliko časa, da ni mogel več poseči po najboljših mestih. Zato pa je zamižal in najverjetneje s stisnjenimi zobmi popravil rekordno dolžino na znanem skoku Colin's Crest. Če je bil Ken Block lahko upravičeno ponosen na 37 metrov, ki ga je dosegel pred tremi leti, ga je Ogier krepko prekosi s kar 41 metri!!!!

Odlična dirka je uspela mlademu Estoncu Ottu Tanaku, prav tako se je znova izkazal tudi veteran Henning Solberg (Oba Ford Fiesta RS WRC). Z 11. mestom v skupni razvrstitvi si je še en Estonec podaril lepo darilo: Karl Kruuda (Ford Fiesta S2000) je namreč prvič v karieri slavil v razvrstitvi WRC2. Bravo! Znova pa ni šlo Hyundaiju, saj sta Neuville in Hanninen po težavah s poškodovanimi podvozji zasedla zgolj 19. in 28. mesto.

Prihodnja dirka za svetovno prvenstvo bo v začetku marca v Mehiki. (AMr)

FOTO: moštva

REZULTATI

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja