VIDEO: Loeb slavil na reliju Monte Carlo

22. 1. 2012
Deli

Sebastien Loeb, poimenovan tudi Loeb The Great, je kljub metru in 71 centimetrov v višino prav gotovo eden največjih fenomenov, kar jih je bilo v reliju za svetovno prvenstvo.

 

Kje dobi 38-letni Francoz motivacijo in hitrost po osvojenih osmih naslovih prvaka in kar 68 zmagah, se sprašujejo mnogi, najbolj pa njegovi tekmeci. Karte so se pred sezono v tovarniških ekipah precej premešale, toda nadaljevanje zgodbe očitno ostaja isto: zmaga bivšega gimnastičarja Loeba v Citroënu DS3 WRC.

Bolj kot sama dirka bo ostala letošnja monaška preskušnja v spominu po burnem dogajanju okrog promotorja serije, ki je tik pred prvo letošnjo prireditvijo objavil bankrot. Ko so lani zaprli ruskega tajkuna Vladimira Antonova zaradi nečednih poslov pri neki litovski banki, se je začelo potapljati tudi podjetje North One Sport.

Antonov je bil prek svojih številnih podjetij namreč tudi večji lastnik NOS-a, zato se težavam tudi pri britanskem podjetju niso mogli izogniti. Najprej so pri Mednarodni avtomobilski zvezi (FIA) suvereno trdili, da bo do začetka letošnje serije promotor prav gotovo izbran, nato pa je tik pred startom relija završala novica, da organizatorji ne bodo mogli dostopiti niti do opreme za časomerilsko službo. Dobra stran avtomobilskega kluba ACM-ja, ki skrbi za izpeljavo monaške preskušnje, je njihova dobra založenost z opremo in denarjem, zato so to težavo hitro rešili. Toda občutek imam, da jim je bilo večkrat žal, da so se prekmalu preselili iz medcelinske serije IRC v reli za svetovno prvenstvo WRC, saj so tako ostali brez obsežne medijske podpore, ki bi so sicer ponudil - prav tako Eurosport.

No, da smo si na jasnem: FIA se je hitro zbližala z največjim športnim programom na Stari celini, katerega lastniki prihajajo tudi iz Francije, za televizijske prenose WRC-ja na Eurosportu, vendar pa naj bi bila rešitev začasna in v vsakem primeru prepozna za primerno pokritost relija Monte Carlo. Če se spomnite, je bil Monte Carlo vedno najbolje medijsko (televizijsko) podprt, saj so šefi iz najbolj znane žepne kneževine za to primaknili kar zajeten kup denarja, letos pa so očitno morali pojesti gnilo jabolko, ki so jo zakuhali tudi pri FIA s prepoznim odzivom. Se potem čudite, da BMW noče podpisati s podjetjem Prodrive za sodelovanje Minija v WRC-ju, če tako draga serija še na prvi dirki nima niti promotorja?!?

Potem, ko je Mika Hirvonen odšel iz Forda k Citroënu, se je Modremu ovalu pridružil Petter Solberg, Sebastien Ogier pa je pristal, da bo letos nastopal s Škodo Fabio S2000 in hkrati zavihal rokave, da bo prihodnjo sezono Volkswagen Polo WRC v izvrstni formi. Prvi imeni relija pa ostajata Sebastien Loeb in Jari Matti Latvala, ki imata tudi status prvega dirkača v ekipah. Zelo na testno pa je šlo ekipi Minija, ki je do zadnjega trenutka čakala s potrditvijo, ali se bodo prijavili v letošnje dogajanje kot tovarniška ekipa.

Na koncu so se odločili, da bo Daniel Sordo odpeljal vse relije kot tovarniški voznik, nekaj denarja pa bodo pritaknili izbrani dirkači, ki bodo nastopali v drugem Miniju John Cooper Works WRC. V Monte Carlu Pierre Campana, na Švedskem Patrik Sandell. Seveda je zaradi tega nepričakovano ostal brez službe Kris Meeke, toda (upravičeno) trmoglavo vztrajanje BMW-ja na samostojni poti Prodriva in pomanjkanje glavnega sponzorja ekipe pač zahteva tudi odpovedovanja.

Sebastien Loeb je začel najbolje, vendar ga je s primernejšo izbiro gum že na drugi hitrostni preskušnji (HP) ujel in prehitel Jari Matti Latvala (Ford Fiesta RS WRC). Več kot 30 sekund prednosti je obetal lep boj med prvima favoritama, nato pa je mladi Finec pripeljal prehitro v hitri desni ovinek in na ledu zdrsnil pod cesto. Dirkalnik in posadka nista bila poškodovana, vendar pa je Fiesta tako nerodno obstala na boku ob podpornem zidu ceste, da nadaljevanje ni bilo mogoče. Organizatorji letošnje uvodne dirke v Monte Carlu so se odločili, da ponovne nastope po odstopu (znane tudi kot pravilo Superally) niso dovolili, s čemer se je strinjal tudi predsednik FIA Jean Todt, ki je na tiskovni konferenci povedal, da je proti temu privilegiju.

Žrtev ledenega prehoda prek mostu na 4. HP je bil tudi mladi up belgijskega relija Thierry Neuville, tretji dirkač Citroëna, ki je ob trku z zidom tako poškodoval prednjo premo, da je moral razobesiti belo zastavo. Če je bila hitrost Loeba neznanka za druge dirkače v WRC-jih, pa je bil Sebastien Ogier s Škodo Fabio S2000 svet zase v dirkalnikih z atmosferskimi motorji.

Uvrščanje med 4. in 6. mestom v druščini precej poskočnejših specialk WRC je dobra popotnica za Volkswagna, da bo prihodnjo sezono s Polom še bolj konkurenčen. Toda tudi Ogier je bil žrtev zahtevnih ovinkov v južni Franciji, saj je v hitrem levem ovinku Škodo dvignilo na dve kolesi in jo katapultiralo v drevesa in nato v obcestno bankino. Sovoznik Julien Ingrassia se je pri tem rahlo poškodoval, vendar so v ekipi Volkswagen Motorsport že sporočili, da bosta Sebastien in Julien povsem v formi že na Švedskem.

Z odličnimi vožnjami se je izkazal tudi 49-letni Francois Delecour, ki je letos nastopal s Fordovo Fiesto WRC in z zanimivim sponzorjem, ki vabi v Romunijo. Njegova domača dirka je minila z nekaterimi tehničnimi težavami, recimo odpovedjo servovolana in nedelujočim interfonom na legendarni Col de Turini, ki pa ga pozna na pamet in je zato kljub temu prav na tej HP osvojil tretji čas! Ker je bila ta dirka zadnja za njegovega sovoznika Dominiqua Savignonija, mu je kot darilo za odlično dolgoletno sodelovanje predal volan na zadnji HP, poimenovani Power Stage. Kljub vodstvu pa je tudi zadnjo, medijsko najbolj odmevno HP osvojil Loeb, ki je tako svoje vodstvo povečal na kar 2 minuti 41,6 sekund! Razred zase, o tem ni dvoma.

Zanimivo je bilo dogajanje tudi v kategoriji SuperWRC in ProductionWRC. Še tri HP pred koncem relija se je zmaga v kategoriji SWRC obetala P.G. Anderssonu, kar bi bila lep obliž ekipi Protona za lanske odstope. Ko smo že mislili, da so tehnične težave z dirkalnikom Proton Satria Neo S2000 stvar preteklosti, pa je Švedu po prepričljivem vodstvu začelo iztekati gorivo, ki je sprožilo tudi manjši požar na dirkalniku. Zato je slavil Irec Craig Breen s Fordovo Fiesto S2000, ki je v tej kategoriji ostal edini dirkač! V kategoriji PWRC pa je največji pokal odnesel domov Poljak Michal Kosciuszko (Mitsubishi Lancer EVO X), druga (in še edina na cilju) pa je bila Britanka Louise Cook s - ne boste verjeli - Fordovo Fiesto ST. Zaskrbljujoče slabo stanje v omenjenih dveh podserijah se bo najverjetneje popravilo že na naslednjih dirkah, saj že na Švedskem napovedujemo v kategoriji SWRC pravi masaker v smislu brezkompromisnih voženj množice velikih talentov tega športa.

Glavno vprašanje pa se glasi: ali lahko še kdo ustavi Loeba do njegovega pohoda na deveto lovoriko?

Aljoša Mrak, foto: Uroš Modlic

REZULTATI

Odstop Neuvilla in Merksteijnsa

Odstop Ogierja

Kako hitro zagori dirkalnik

Nesreča Latvale

Prvi dan 1/2

Prvi dan 2/2

Drugi dan 1/2

Drugi dan 2/2

Tretji dan 1/2

Tretji dan 2/2

Četrti dan 1/2

Četrti dan 2/2

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"