Volkswagen I.D. R Pikes Peak postal absolutni rekorder

25. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Dve leti star rekord v razredu električnih avtomobilov je presegel za celo minuto.

Električni avtomobili pišejo zgodovino, avtor je Volkswagen, 'list papirja' pa 19,99 kilometra dolga proga, odsek ceste na ameriško goro Pikes Peak, kjer je včeraj potekala že 96. gorska hitrostna preizkušnja, prva pa se je zgodila davnega leta 1916. Včeraj sta bila postavljena dva nova mejnika. Prvič v 102-letni zgodovini je bila proga odpeljana v manj kot osmih minutah in od včeraj je kot najhitrejši avtomobil vpisan električni dirkalnik Volkswagen I.D. R Pikes Peak.

Pred petimi leti je za tiste čase nepredstavljiv rekord proge s Peugeotom 208 T16 postavil Sebastien Loeb - 8 in 14 sekund. Ali čas, za katerega se je še do nedavnega zdelo, da je dirkačem z električnimi avtomobili nedosegljiv. Še najbolj se mu je leta 2016 približa Rhys Millen z e0 PP100, ki je za progo potreboval dobrih osem minut in 57 sekund. Kljub napovedim rekorda, doseženega z električnim avtomobilom, so mnogi dvomili, da se bo Volkswagnu uspelo približati Loebovemu času.

Ko se vsi dejavniki poklopijo

A so se vsi motili. Nemški proizvajalec je namreč za volan svojega električnega dirkalnika – 250 dni je minilo od začetka njegovega razvoja, od lanskega 17. oktobra do nastopa na dirki – posadil francoskega dirkača Romaina Dumasa. Ta je s progo opravil v času 7:57:148 in tako za celo minuto izboljšal dve leti star rekord med električnimi dirkalniki prototipi, hkrati pa za dobrih 16 sekund izboljšal absolutni rekord proge.

»To je noro! Presegli smo tudi svoja najvišja pričakovanja. Po testiranjih v minulem tednu smo sicer vedeli, da lahko podremo absolutni rekord proge. Da pa se je to lahko zgodilo, je moralo iti vse po načrtih – od tehnike do voznika. Pa tudi vreme je moralo sodelovati. Neverjetno je že to, da je vse potekalo kot po maslu, rekord pa je le še pika na i. Ne morem verjeti, da za tem rezultatom stojimo Volkswagen in jaz. I.D. R Pikes Peak je najboljši dirkalnik, ki sem ga kdaj vozil na tekmovanju. Električni pogon pomeni, da so stvari nekoliko drugačne, zato sem se med pripravami naučil veliko novih stvari. Ekipa je delovala natančno, a sproščeno. Ne le da smo dosegli želeni rezultat, tudi ekipni duh je bil tak, kot mora biti. Izjemno sem ponosen, da sem bil del te ekipe,« je po postavljenem rekordu dejal Dumas.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol