WTCC: Brands Hatch

27. 9. 2007
Deli

Po dirkah v Brands Hatchu je pogled na lestvico točkovanja precej drugačen kot pred tedni. Predvsem v prid Andyju Priaulxu.

Do konca sezone so le še štiri dirke, dve v Monzi in dve v Macau. Po ta konec tedna odpeljanih dirkah v Brands Hatchu pa najbolje kaže aktualnemu svetovnemu prvaku zadnjih dveh sezon Andyju Priaulxu. Britanec se je na domači teren v Brands Hatch (zavito in hribovito dirkališče dirkači naravnost obožujejo) podal s točko zaostanka za vodečim v prvenstvu Augustom Farfusom, ki pa se mu je v Brands Hatchu podrl svet.

Na prvi dirki je Brazilec osvojil le 11. mesto, kar mu ni prineslo nobene točke. Farfusov najhujši tekmec Priaulx je bil bolj ‘priden’, saj se je zapeljal do sedmega mesta. Dve osvojeni točki sta za Britanca pomenili prevzem vodstva v skupnem točkovanju, a je bil to le vrh ledene gore, na katero je dokončno nasedla Farfusova barka na drugi dirki. Zaradi nesreč v prvem krogu je na stezo prišel varnostni avto in v krogu, ko se je umikal, si je Alain Menu pripravljal položaj za leteči start ter že vozil ob Farfusovem BMW-ju. Ta pa je zavil v desno in spregledal modrega Chevroleta. Dirkalnika sta trčila in Farfusov se je odvrtel v zid. Trk je bil tako silovit, da je poškodoval dirkalnik in Augusto ni več mogel nadaljevati dirke.

Še slabše pa je zanj sledilo, ko je Priaulx prevzel vodstvo in ga okronal s svojo prvo zmago na domačem terenu. Na prvi dirki si je močno poslabšal možnosti za naslov še tretji ‘vroči’ BMW, to je Müllerjev. Po startu je vanj trčil Tarquinijev Seat, BMW-ja pa je odneslo s steze, kjer je končal tudi Larinijev Chevrolet. Dirki v Brands Hatchu bi lahko bili odločilni za letošnjo prvenstvo, saj se v Monzo, kjer bo prihodnja dirka, Andy Priaulx odpravlja z 12 točkami naskoka. Britanec lahko že prihodnjo nedeljo ubrani naslov prvaka.

Zvezda prve dirke pa je bil lanski zmagovalec Alain Menu. Ker je lani v BH-ju zmagal tudi zaradi spleta srečnih okoliščin (dež, osmo mesto na prvi dirki je pomenilo start na drugi, vodeči Priaulx je naredil napako in zletel s steze …), je zanj letošnja zmaga v Brands Hatchu vrednejša. Alain je osvojil kvalifikacije in vodil od starta do cilja, kar je zelo razočaralo Jamesa Thompsona, ki je sicer blestel na treningih, na dirki pa zaradi zavitega dirkališča ni mogel mimo rahlo počasnejšega Chevroleta. V Brandsu se je potrdila slabost Seatovih TDI-jev. Na ravninah so med najhitrejšimi, težave pa imajo v drugi polovici dirk, ko so njihove gume že pošteno načete.

Mitja Reven, foto: FIA WTCC

Brands Hatch

Rezultati prve dirke, 16 krogov:

1. Menu (Chevrolet), 2. Thompson (Alfa Romeo), 3. Turkington (BMW), 4. Muller (Seat), 5. Gene (Seat), 6. Huff (Chevrolet), 7. Priaulx (BMW), 8. Corthals (Seat) …

Rezultati druge dirke, 16 krogov:

1. Priaulx (BMW), 2. Porteiro (BMW), 3. Huff (Chevrolet), 4. Turkington (BMW), 5. Muller (Seat), 6. Gene (Seat), 7. Müller (BMW), 8. Thompson (Alfa Romeo) …

Vrstni red voznikov:

1. Priaulx 81, 2. Farfus 69, 3. Muller 67, 4. Müller 66, 5. Thompson 57, 6. Menu 55, 7. Tarquini 51, 8. Larini 48, 9. Huff 45 …

Vrstni red moštev:

1. BMW 227, 2. Seat 195, 3. Chevrolet 172, 4. Alfa Romeo 97

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"