Video: Priprave Xavi Foja na 28. zaporedni nastop na reliju Dakar

18. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Prvič je Foj nastopil kot voznik tovornjaka, sedaj pa že 27 let dirka z avtomobili.

Slovenske barve na prihajajočem reliju Dakar bo v začetku leta 2018 na motociklu kljub lanskoletnemu padcu branil Simon Marčič, čigar tiskovne konference se je udeležil tudi član našega uredništva. Za Simona bo to četrta udeležba na reliju, ki letos praznuje 40. obletnico obstoja in hkrati deseto obletnico po selitvi v Južno Ameriko. Na večini tako afriških kot južnoameriških Dakarjev pa je nastopil legendarni španski dirkač Xavi Foj, ki bo letos nastopil že 28. zapored in 27. kot voznik avtomobila. Prvo leto se je relija udeležil kot voznik tovornjaka.

8.000 kilometrov dolgega relija, ki bo letos štel 14 etap, se bo Foj, sicer po poklicu arhitekt, kot tovarniški voznik udeležil z vozilom Toyota Land Cruiser, nastopal pa bo v razredu T2, v katerem nastopajo serijski avtomobili, predelani za 'cross-country'. V spodnjem videu pa si lahko ogledate, kako potekajo špančeve priprave na zahtevno preizkušnjo.

58-letni španski dirkač je sicer letos kot šele šesti posameznik v zgodovini prejel naziv Legenda Dakarja. Pred njim so ta naslov že osvojili Nani Roma, Stephane Peterhansel, Cyril Despres, Franco Picco in Yoshimasa Sugawara. To nagrado si je vsekakor zaslužil z zavidljivimi dosežki na reliju: z dvema zmagama v svojem razredu, z devetimi uvrstitvami in skupno kar 13 zaporednimi nastopi brez odstopa.

Jure Šujica
foto: Cooper Tires

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja