Srbi nasprotujejo evropskim smernicam in predstavljajo svojo strategijo za trajno mobilnost

10. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Projekt, ki se je pričel pred štirimi leti dobiva nov zagon.

Vodik trenutno med vsemi viri goriv, ki bi jih lahko uporabljali v prihodnosti, je vodik brez dvoma ena izmed bolj verjetnih alternativ aktualnim rešitvam. Pravzaprav je ena izmed njegovih največjih slabosti (zgolj) pridelava, zaradi česar bo cena za vodik na kilometer še vedno precej višja od cene, ki bi jo plačali za primerljivo količino bencina ali dizla.

Preberite še: Evropski poslanci znova o prepovedi termičnih motorjev, njihovo stališče je jasno

Očitno pa v vodiku prihodnost vidijo Srbi. Tam namreč vlada v sodelovanju z Inštitutom za jedrske znanosti Vinča pripravlja tako imenovano vodikovo strategijo, v sklopu katere nameravajo po poročanju portala B92 razviti tudi nov (lasten) avtomobil s pogonom na vodik.

Ideja o uporabi vodika za namene transporta sicer ni nova. Njeni začetki namreč segajo v leto 2018, ko je bil ustanovljen Center izjemnih vrednosti za vodikovo energijo in obnovljive vire energije, v sklopu katerega 20 znanstvenikov raziskuje možnosti uporabe vodika za transportne namene. Ekipi je v tem času že uspelo razviti tudi rezervoar, v katerem lahko shranjujejo vodik v tekočem stanju, za nadaljnji razvoj pa se bodo povezali s tehniško fakulteto.

„Ideja je da s tehniško fakulteto razvijemo avtomobil na čvrsti, tekoči vodik. Zavedamo se, da so za to potrebni čas in denar, verjamem, da nam bo čez nekaj let uspelo. Zaenkrat se to kaže kot potreba, tudi v prihodnje pa verjamemo, da se bodo stvari odvijale v to smer še hitreje, posledično tudi zaradi sprejetja Vodikove energetske strategije,“ je dejala vodja projekta, Jasmina Grbović Novaković, ki meni, da ima Srbija na tem področju velik potencial.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol