Srbija dobila novo tovarno, ki jo bo še močneje postavila na evropski avtomobilski zemljevid. Tu so prve podrobnosti

12. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Srbija dobila novo tovarno, ki jo bo še močneje postavila na evropski avtomobilski zemljevid. Tu so prve podrobnosti (foto: Nidec)
Nidec

Tovarna je bila postavljena v rekordnem času, saj so za gradnjo potrebovali le nekaj mesecev.

Japonsko podjetje Nidec, eno največjih na področju proizvodnje električnih motorjev in prisotno na več kot 300 lokacijah po vsem svetu, je julija začelo gradnjo povsem nove tovarne v naši bližini in sicer v srbskem mestu Novi Sad. Čeprav je od tedaj minilo natanko tri mesece in en teden, je tovarna po poročanju omenjenega podjetja že končana in pripravljena za prvo fazo proizvodnje.

Nova tovarna bo del večjega omrežja proizvodnih obratov, ki jih japonsko podjetje gradi v Evropi, pri čemer bo služila kot centralizirano središče procesov nastajajoče mreže. Hkrati naj bi v prihodnje z njo sodelovala tudi številna druga podjetja iz Srbije, kar je v skladu z japonsko pobudo za razvoj in povezovanje z zahodnim Balkanom.

Preberite še: Srbija dobiva še eno veliko tovarno na področju avtomobilizma

Čeprav je nova tovarna sedaj končana, to še ne pomeni, da bo proizvodnja v njej zagnana takoj. Izdelava novih motorjev se bo namreč začela šele prihodnje leto, do tedaj pa podjetje še vedno čakajo različne dejavnosti, med drugim tudi iskanje novega tehničnega kadra. Slednjega bodo pretežno iskali v lokalnem okolju.

Nov proizvodni obrat sicer stoji na obrobju Novega Sada, okrog 90 kilometrov severozahodno od Beograda. Celotno področje je veliko slabih 60.000 kvadratnih metrov (natančno 59.760), v prvi fazi pa bo zaposlovala okrog 1000 delavcev. Pričakujejo, da se bo kasneje število zaposlenih še povečalo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja