Srbija dobiva še eno veliko tovarno na področju avtomobilizma

5. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

S proizvodnjo naj bi pričeli že v roku dobrega pol leta.

Zadnje čase se v Srbiji precej govori o usodi tovarne znamke Fiat v Kragujevcu, ki je bila namenjena proizvodnji Fiata 500L. Zaradi napovedanih velikih odpuščanj so delavci izvedli tudi stavko, v sklopu katere so zaprli del avtoceste. Vendar pa Fiat ni edino podjetje, o katerem se v Srbiji zadnje čase precej govori. Pomemben mejnik je namreč danes blizu Novega Sada doseglo japonsko podjetje Nidec Elesys Corporation.

Preberite še: V Kragujevcu napeto, delavci Fiata zaprli tamkajšnjo avtocesto

Eden izmed največjih proizvajalcev elektromotorjev na svetu, namenjenih najrazličnejšim vozilom je namreč danes ob 11. uri dopoldan postavil temeljni kamen za izgradnjo povsem nove tovarne, s pomočjo katere bodo oskrbovali različne evropske trge. Gre sicer za projekt, ki ga je japonsko podjetje realiziralo na pobudo japonske vlade v sklopu njene iniciative za vlaganja na področju Zahodnega Balkana.

Število zaposlenih bo raslo

Kot so izpostavili v podjetju so se za Srbijo odločili zato, ker gre za deželo, kjer živi veliko ljudi z inženirskim znanjem in znanjem angleškega jezika. Sicer pa bodo v novi tovarni, za katero že izbirajo podjetja, ki bodo dostavili vso potrebno proizvodno opremo proizvajali inverterske motorje, poleg tega pa bodo skrbeli tudi za njihov razvoj, s katerim bodo zadostili potrebam evropskih kupcev.

Nova tovarna bo torej stala blizu Novega Sada, predvidoma pa bo zaključena v začetku prihodnjega leta. Celotna površina objekta bo znašala 36.000 kvadratnih metrov, nudila pa bo zaposlitev približno 200 delavcev. A ta številka bo veljala le na začetku, v prvi fazi proizvodnje, kasneje pa je pričakovati, da se bo še povečala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol