Srbija skriva velike količine litija. Po njemu steguijejo roke vsi, na lokalni ravni pa ...

22. 7. 2024 | STA
Deli
Srbija skriva velike količine litija. Po njemu steguijejo roke vsi, na lokalni ravni pa ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Sliši se neverjetno, a Srbija bi bila lahko za proizvodnjo baterij eden ključnih faktorjev.

V Srbiji so po odkritju velikih količin litija na območju mesta Loznica v dolini reke Jadar tam načrtovali gradnjo rudnika. Gre za strateško dragoceno kovino, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električna vozila, rudnik pa bi predstavljal enega največjih novih projektov na področju pridobivanja litija na svetu.

Srbska vlada je v torek sprejela uredbo, ki avstralskemu rudarskemu velikanu Rio Tinto omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija na zahodu države.

Odločitev vlade, da obnovi prostorski načrt za rudnik na območju Jadarja, še ne pomeni odobritve gradnje rudnika, je včeraj za srbsko tiskovno agencijo Tanjug poudaril srbski premier Miloš Vučević. V Beograd medtem že v petek prihaja nemški kancler Olaf Scholz, čigar obisk je povezan prav s projektom pridobivanja litija.

Rio Tinto je bil v projekt pripravljen vložiti 2,4 milijarde dolarjev, a so mu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada v začetku leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in projekt ustavila.

Srbsko ustavno sodišče je minuli teden presodilo, da vlada uredbe ni sprejela v skladu z ustavo, ta pa je nato že v torek sprejela uredbo, s katero "izvaja ukrepe za vzpostavitev pravnega reda v stanje, kakršno je bilo pred sprejetjem uredbe", in tako obnovila prostorski načrt.

Vučević je za Tanjug dejal, da je projekt v začetni fazi in da uredba vlade ne govori o rudniku. Izpostavil je tudi, da prostorski načrt za posebne namene ne prejudicira izdajanja rudarskih, gradbenih ali okoljevarstvenih dovoljenj.

Nasprotniki projekta, ki so proti njemu protestirali tudi v minulih tednih, trdijo, da je projekt pridobivanja litija škodljiv za zdravje ljudi in okolje, proteste je podprlo tudi več opozicijskih strank in državljanskih gibanj.

Rudarski velikan je nedavno opravil študijo o vplivih na okolje, s katero naj bi odpravil pomisleke. Ministrica za okolje Irena Vujović je pojasnila, da te študije še niso prejeli. Minister za notranje zadeve Ivica Dačić pa je v pričakovanju novih protestov medtem opozoril, da država ne bo dovolila neredov.

Rudnik v Jadarju bi po ocenah družbe sicer lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil oz. za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Litij naj bi bil po pisanju medijev tudi glavni razlog petkovega obiska nemškega kanclerja v Srbiji. Kot je v torek pisal bruseljski portal Politico, se bo Scholz v Beogradu predvidoma udeležil podpisa sporazuma o sodelovanju med EU in Srbijo na področju uvoza mineralov, vključno z litijem, ki so ključni za digitalni in zeleni prehod EU.

Njegov obisk so včeraj potrdili tudi v Berlinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit, bosta EU in Srbija podpisali sporazum o dobavi baterijskih materialov oz. memorandum o "strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, dobavnih verigah baterij in električnih avtomobilih".

Hebestreit je še dejal, da bodo sporazum sklenili v "kontekstu projekta trajnostnega pridobivanja litija" v Srbiji, pri podpisu pa bosta poleg Scholza navzoča tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić ter izvršni podpredsednik Evropske komisije in komisar za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič.

Preberite še: