SSC napoveduje nov poskus postavitve hitrostnega rekorda s Tuataro

3. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli
SSC napoveduje nov poskus postavitve hitrostnega rekorda s Tuataro (foto: SSC)
SSC

Po tem, ko je o verodostojnosti rezultatov prvega poskusa začel dvomiti tudi ustanovitelj podjetja, je sedaj napovedal nov poskus.

Ameriški avtomobilski proizvajalec SSC je pred kratkim na avtocesti nedaleč stran od Las Vegasa v svojem prvem (javnem) poskusu naravnost zrušil svetovni rekord med serijskimi avtomobili. Nenazadnje naj bi postal prvi serijski avtomobil, ki je presegel hitrost 500 kilometrov na uro, hkrati pa mu je uspelo podreti še nekaj drugih rekordov. A kmalu po postavitvi rekorda so objavili vest, da je na posnetku, ki so ga objavili na spletu prišlo do težav v postproduikciji in hitro je nad rekord padla senca dvoma.

Olje na ogenj je nato prililo še avstrijsko podjetje Dewetron, ki so ga Američani najeli za izvajanje uradnih meritev, saj v podjetju niso želeli ne potrditi, ne zanikati, ali je do postavitve rekorda resnično prišlo. Pri SSC-ju so se zato odločili, da bodo podvig – mimogrede, po besedah testnega vozika Oliverja Webba naj bi bil avtomobil sposoben doseči še precej višjo hitrost, a jih je med poskusom oviral močan veter z boka – ponovili.

Več GPS merilnikov je edina rešitev

Kanček dvoma o verodostojnosti rekorda se je namreč pojavil tudi pri Jarodu Shelbyju, ustanovitelju avtomobilske znamke, ki priznava, da je tako on, kot celotna ekipa ob ogledu surovih video posnetkov začelo dvomiti v to, da je do postavitve rekorda res prišlo. Celotno izjavo, v kateri Shelby priznava, da je bil deležen neprijetnih reakcij s strani dobaviteljev sestavnih delov iz celega sveta, si lahko (v angleškem jeziku) ogledate v spodnjem predvajalniku.

Kdaj se bodo v podjetju lotili novega poskusa postavitve rekorda Shelby ne razkriva, a hkrati dodaja, da se bo to zgodilo zelo kmalu. Bodo pa v prihodnje nekoliko bolj pazljivi. Med ukrepi za zagotavljanje verodostojnosti rekorda bo tudi namestitev večjega števila GPS naprav v vozilo, s čimer bodo preprečili oziroma vsaj zmanjšali možnosti, da bi tudi tokrat prišlo do težav pri merjenju.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja